Σάββατο 18 Μαΐου 2024

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόοθεση γι' αυτό, είναι να ζω με επίγνωση ότι κατοικεί μέσα μου ο Χριστός.

Ζώντας έτσι γνωρίζω καλύτερα τον εαυτό μου και τη σχέση μου με το Θεό και με τους άλλους.

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ
Πάντοτε την νέκρωσιν
του Κυρίου Ιησού
εν τω σώματι περιφέροντες,
ίνα και η ζωή του Ιησού
εν τω σώματι ημών
φανερωθεί.
"Περιφέρουμε την νέκρωσιν του Κυρίου ΙΗσού σημαίνει έχουμε επίγνωση ότι με τις αμαρτίες μας ο Χριστός πάσχει μέσα μας. Στην πραγματικότητα πονάμε όπως ο πατέρας όταν αρρωσταίνει το παιδί του.
Ο Χριστός τις ασθένειές μας έλαβε και τας βνόσους μας εβάστασε. (Ησαϊας)..

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

"Μηκέτι ζω εγώ
Ζει εν εμοί Χριστός"

Πάντοτε περιφέροντες
τη νέκρωση
στο σώμα
του Κυρίου Ιησού

και η ζωή του Ιησού
στο σώμα μας
θα φανερωθεί.

Όταν υποφέρουμε σταυρό
στο σώμα μας
και ο Κύριος υποφέρει σταυρό
στο σώμα του

Είναι η ζωή μας
ζωή του Κυρίου
Είναι η ζωή του Κυρίου
ζωή μας;

mlvardospot.blogspot.com

Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Η ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΟΧΗ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο νους στη νοερή ευχή κινείται κυκλικά, από την γνώση του εαυτού στη γνώση του Θεού και από τη γνώση του Θεού στη γνώση του εαυτού., καθώς λένε οι νηπτικοί Πατέρες: Γνώρισες τον άνθρωπο, γνώρισες το Θεό. Γνώρισες το Θεό, γνώρισες τον άνθρωπο.
Η νοερή ευχή χωρίς την προσοχή στις λέξεις δεν υπάρχει. Μια λέξη όταν λέγεται χωρίς προσοχή, λέγεται μηχανικά. Είναι σαν να μην υπάρχει ούτε η λέξη ούτε ο νους. Προσοχή είναι να ξέρεις που βρίσκεσαι και τί κάνεις.
Το καά Ιωάννην Ευαγγέλιο αρχίζει με τα λόγια:
" Εν αρχή ην ο ¨Λόγος.
Και ο Λόγος ην προς τον Θεόν
και Θεός ην ο Λόγος.
Πάντα δι αυτού εγένετο.
και χωρίς αυτού εγένετο ουδέ εν ο γέγονεν.
Εν αυτώ ζωή ην
και η ζωή ην το φως των ανθρώπων.
και το φως εν τη σκοτία φαίνει
και η σκοτία αυτό ου κατέλαβεν.
Παραθέτουμε από την Εισαγωγή στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο τα εξής: "Η αρχαία εκκλησιαστική παράδοση χαρακατηρίζει το ευαγγέλιο του Ιωάννη "πνευματικό, ενώ τα τρία πρώτα ευαγγέλια τα ονομάζει "σωματικά", κι αυτό γιατί στο δ' ευαγγέλιο βρίσκει κανείς μια ατμόσφαιρα υψηλότερη και πνευματικότερη.
Πραγματικά όταν διαβάζει κανείς τον Ιωάννη αισθάνεται ότι εγκααταλείπει τις πολυσύχναστες ρύμες και τις πολκυπληθείς πλατείες όπου ο Ιησού συζητεί με τον όχλο, τους γραμματείς, τους Φαρισαίους κλπ. για να εισέλθει σ΄ένα μεγαλοπρεπη και επιβλητικό ναό, όπου ο Ιησούς ομιλεί ήρεμα προς τους πιστούς για την αγάπη του Θεού προς τον κόσμο, για την πίστη σ' αυτόν που απέστειλε ο Θεός για να σώσει τον κόσμο από το θάνατο και να του προσφέρει τη ζωή και για την ελπίδα στην έλευση του Παρακλήτου. "

Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

ΠΟΝΗΡΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΠΟΝΗΡΟΣ ΘΗΣΑΥΡΌΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Θησαυρός πονηρός είναι ό,τι πονηρία συγκεντρώσαμε στην καρδιά μας. Ό<τι βγαίνει από απο εκεί κάνει ακάθαρτο τον άνθρωπο.
Έχουμε λοιπόν δύο θησαυρούς, δηλαδή συγκεντρωμένα στοιχεία, στην καρδιά μας, τον αγαθό θησαυρό, που λέγεται πνευματικό σώμα και είναι γέννημα του ΠΝεύματος του Θεού και τον πονηρό θησαυρό, που είναι γέννημα του διαβόλου και λέγεται σαρκικό πνεύμα ή "γέννημα εχιδκών", που ό,τι βγαίνει από εκεί κάνει ακάθαρτο τον άνθρωπο και πρέπει να το πετάξουμε έξω απ΄ την καρδιά μας.
Τα στοιχεία αυτά συγκεντρωμένα στην καρδιά μας είναι υπό διάλυσιν και καύσιν. Όταν αρχίζουν να μας πονάνε, τότε αναζητάμε τρόπους να απαλλαγούμε από αυτά.
Κατ' αρχήν να μη βάζουμε τη δύναμη που μας δίνει ο Θεός στον πονηρό θησαυρό, για να γίνει μεγαλύτερος από ό,τι είαι και δυσκολότερος στον καθαρισμό,.
Ποιός θα με απαλλάξει από το νεκρό αυτό σώμα που κουβαλάω μέσα μου αναρωτιέται ο Απόστολος Παύλος. ΤΑ στοιχεία αυτά του πονηρού φαίνεται ότι "σωματοποιούνται", γι' αυτό ο Απόστολος τα ονομάζει "νόμο εν τοις μέλεσί μου", δηλαδή κααναγκασμό συγκεντρωμένο στα μέλη του σώματός μας."
Μόνο στην Εκκλησία θα θεαπευθούμε απ' τη αλαζονεία μας. ΥΠάρχει κάτι άλλο, που να μας κάνει πράους και ταπεινούς στην καρδιά, εκτός από τα Μυστήρια της Εκκλησίας;
Η γεύση του αγαθού και του πονηρού είναι ασυμβίβαστες. Δοκιμάζοντας τη μια χάνεις την άλλη. (Τόμας Μέρτον).
Όταν ο Ιωσήφ απέκρουσε τον έρωτα της γυναίκας του Πετεφρή, η γυναίκα του είπε: "Δεν ξέρεις τί χάνεις".
Ο Ιωσήφ της είπε "Υπάρχουν κι άλλες χαρές, που εσύ δεντις ξέριεις.".
 

Κυριακή 5 Μαΐου 2024

ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Οι γιορτές της Ορθοδοξίας, ιδίως η Εορτή των Εορτών και η Πανήγυρις των Πανηγύρεων, η Εορτή του Πάσχα, είναι τόσο σημαντικές, ώστε είναι παραπανίσια κάθε προσπάθεια πρωτοτυπίας.
Οι ευχές της Ορθοδοξίας είναι καθαρά πνευματικές. Η προπάθεια να τις συνδέουμε με τις υλικές ανάγκες και γενικά μεε πρακτικά θέματα,, δεν ταιριάζει.
Είναι σαν να πηγαίνουμε στο γάμο με τα ρούχα της δουλειάς .
ΈΤσι εξηγώ αυτό που μου είπε κάποτε ο Χριστιανόπουλος, για τις ευχές, ότι δεν επιδέχονται πρωτοτυπία. Στην ευχή του Χριστός Ανέστη, θα πεις Αληθώς Ανέστη. Δεν μπορείς να πεις τίποτε άλλο. Ή δεν θα απαντήσεις καθόλου και θα παριστάνεις το θυμωμένο.
Ως προς εμένα δεν ξέρω ποιό είναι το σωστό: Να ευχόμαι Χριστός Ανέστη σε ένα άθεο; Να λέω σκέτο "Καλημέρα", αν και φαίνεται ότι θα την απαγορέψουν.
Κάποατε στην εξομολόγηση ο εξομολόγος ρώτησε τον εξομολογούμενο, που ήταν αθκίγγανος, αν γνωρίζει τις δέκα εντολές και απάντησε: Άρχισα να τις μαθαίνω, αλλά είπαν ότι θα ατις κατκαργήσουν !

Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Καίριες για μένα φράσεις του Ευαγγελίου

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Καίριες για μένα φράσεις του Ευαγγελίου:
Κάνε το σταυρό σου και μη φοβάσαι. Η μητέρα μου εννοούσε το σχήμα του σταυρού αλλά και την ουσία του Σταυρου που ειναι να πιστεύεις στο Χριστό ακι να στηρίζσαι σ' Αυτόν.
Πάνατοτε την νέκρωσιν του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι περιφέροντες , ίνα και η ζωή του Ιησού εν τω σώματι ημών φανερωθεί. "Εν τω σώματι", δηλαδή στην πραγματική ζωή με όλο μας το "είναι", , όχι μόνο στις γενικές ιδέες.
"Αφορώντες": "Δι' υπομονής τρέχομεν τον προκείμενον ημίν αγώνα α φ ο ρ ώ ν τ ε ς εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν.
"Ειγιγνώσκοντες": Έχοντες επίγνωση της ενοίκησης του Χριστού. Ο πιστός είναι κατοικητήριο του Ιησού.
Αυτός τας νόσους μας έλαβε και τας ασθενείας μας εβάστασε.

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...