Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

ΜΥΣΤΙΚΗ ΧΑΡΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

-Πώς θά 'λεγες τον άνθρωπο που ενώ μπορεί να χαρεί μαζί με τον Κύριο Ιησού Χριστόν, δε χαίρεται;

-Θα τον έλεγα "άμυαλο" ή όπως έλεγε η γιαγιά μου Βασιλική ,"δεν τον κόβει". 

-Πώς το λέει το Ευαγγέλιο, το να χαίρεσαι μαζί με το Θεό; 

-Νομίζω είναι μυστικό. 

-Και πώς το ξέρουμε;

-Είναι μυστική πνευματική εμπειρία. Αποκαλύπτεται μέσα μας, όταν νιώθουμε τη χαρά αυτή μαζί με το Θεό. Ο Δαβίδ λέει γι' αυτήν την μυστική εμπειρία, "ευφραίνεσθε δίκαιοι εν Κυρίω". Δίνοντας τη σωστή ερμηνεία στη λέξη ¨"δίκαιοι" , πλησιάζουμε στην έννοια της χαράς εν Κυρίω, αλλά δεν την γνωρίζουμε, διότι δεν έχουμε την εμπειρία της. 

Η Γραφή λέει για τον Αβραάμ, ότι η πίστη του Αβραάμ ελογίσθη εις δικαιοσύνην. Άρα  δικαιοσύνη στη Γραφή είναι η πίστη. Ο στίχος του Δαβίδ, μπορεί  να μεταφραστεί "να ευφραίνεσθε οι πιστοί μαζί με τον Κύριο." Η πίστη είναι μυστική χαρά μαζί με τον Κύριο.

Στον τρίτο τόμο της Φιλοκαλίας, στην Τρίτη Εκατοντάδα Γνωστικών Κεφαλαίων του οσίου Νικήτα, στο εδάφιο λη', διαβάζουμε τα εξής: " (Ο) την καλή αλλοίωσιν της δεξιάς του υψίστου  αλλοιωθείς, επιλανθάνεται τροφής, ύπνου, κατευμεγεθεί σωματικών, σωματικής αλογεί αναπαύσεως και, όλην την ημέραν εν κόποις ων και ιδρώσιν ασκητικοίς, κόπου τινός η φυσικής ανάγκης ουκ επαισθάνεται, πείνης ή δίψης, ύπνου και άλλων της φύσεως αναγκών. Εκκέχυται γαρ αοράτως η αγάπη του Θεού μετά χαράς αρρήτου εν τη καρδία αυτού" ((Ρωμ.ε΄, 5).


mlvardospot.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ Πάντοτε την νέκρωσιν του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι περιφέροντες, ίνα και η ζωή του Ιησού εν τω ...