Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΧΗΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου


Όταν η μουσική διασπά την προσοχή μου στις λέξεις της νοεράς προσευχής, χρησιμοποιώ τη "βοηθητική ταχύτητα", που είναι η άσκηση. Με την άσκηση τίποτε δεν διασπά την προσοχή μου. Κι αφού όρεξη για άσκηση υπάρχει σχεδόν πάντα, κάνω άσκηση μαζί με την μουσική και την προσευχή.
Με το συνδυασμό της σωματικής άσκησης με τις λέξεις της Ευχής, νομίζω ότι είναι καλό, γιατί "σωματοποιούνται" οι λέξεις της Ευχής, με το πνευματικό τους περιεχόμενο. Μπορούμε να πούμε ότι οι κινήσεις του σώματος "πνευματοποιούνται. Άλλωστε ο νους δεν μένει ποτέ σιωπηλός. Αν δεν προσέχει τις ιερές λέξεις , θα προσκολλάται σε διάφορες άλλες κοσμικές λέξεις. Ευχής έργον είναι να έχουμε πάντα στο νου μας ό,τι κι αν κάνουμε, να το κάνουμε προς δόξαν του Θεού.
Υπάρχει μόνο ένα εμπόδιο στη σωματική άσκηση, η υπερβολή.
Με την προσοχή στις λέξεις της Ευχής συγκεντρώνονται όλοι οι λογισμοί στον εγκέφαλο κι αυτό είναι το ανίκητο όπλο κατά του διαβόλου.
Ειδικότερα στο θέμα αυτό ο Ιωάννης Ρωμανίδης γράφει στο βιβλίο του "Συμβολική Θεολογία, "όταν ο νους εαυτόν ορά, τα νοήματα όλα περιορίζονται εις τον εγκέφαλον." Όταν ο νους εαυτόν ορά εν τη καρδία." Τί σημαίνει "ο νους εαυτόν ορά εν τη καρδία" μόνο με την προσωπική του πείρα μπορεί να το μάθει κανείς.

Ο Ρόμπερτ Λάξ . στη μακρά διάρκεια της φιλίας μας , κατά την οποία κουβεντιάζαμε για διάφορα θέματα για την Τέχνη και για την Πίστη στο Χριστό, για την Νοερά Προσευχή είπε μόνο αυτά τα λόγια,: «να προσέχουμε στις λέξεις» (της Ευχής). που τα θυμάμαι πάντα .

Ο Κύριος να αναπαύει την ψυχή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ Πάντοτε την νέκρωσιν του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι περιφέροντες, ίνα και η ζωή του Ιησού εν τω ...