Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΕΣΑ ΜΑΣ !

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 Ο αλλοτριωμένος άνθρωπος δεν είναι ξένος μόνο, με τους άλλους, εξωτερικά, αλλά είναι ξένος και με τον ίδιο τον εαυτό του. Αν είναι ξένος μόνο εξωτερικά (στην επιφανειακή ζωή του) υποφέρεται. Αν είναι εσωτερικά αλλοτριωμένος, ξένος με τον ίδιο τον εαυτό του, δεν υποφέρεται. Δεν υπάρχει πιο μεγάλη πίκρα από αυτήν. Ακόμα και σκληροτράχηλοι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν. Πότε είναι ξένος με τον εαυτό του, εσωτερικά;

Μια εικόνα του ανθρώπου που έχει βρει την εσωτερική του ειρήνη είναι η κατοικία με την οικογενειακή της θαλπωρή. Μια εικόνα του αλλοτριωμένου ανθρώπου είναι η ζωή στο ξενοδοχείο ή στο ίδρυμα, όπου κανείς δεν σε περιμένει, διότι δεν υπάρχει κανείς με τον οποίο να συνδέεσαι με αγάπη και με τρυφερότητα, κανένας δικός σου, δεν υπάρχει η οικογενειακή θαλπωρή της χριστιανικής οικογένειας.

Στον ειρηνικό άνθρωπο είναι ο Χριστός μέσα του. Στον αλλοτριωμένο άνθρωπο δεν είναι ο Χριστός μέσα του.

Θα μπορούσαμε να το συνειδητοποιήσουμε εγκαίρως αυτό και να κάνουμε ό,τι μπορούμε να είναι μέσα μας ο Χριστός! Ο χώρος που νιώθουμε αδέρφια με όλους είναι η Εκκλησία. Πόσο φριχτό είναι να εμποδίζεται με οποιοδήποτε τρόπο εκκλησιασμός και η μετοχή στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.

Προσέξατε πώς είναι ήρεμοι όλοι όταν σχολάσει η Εκκλησία, με την ευλογία της του Χριστού μέσα τους. Η μακαρίτισσα η μητέρα μου μας έλεγε πάντα, «πηγαίνω στην Εκκλησία άρρωστη και γυρίζω υγιής»

Ένας γνωστός μου που έζησε στην Ευρώπη, μου είπε, πως επισκέπτονται τους γέρους τους μια φορά στους τέσσερις μήνες. Όταν είναι άρρωστοι τους επισκέπτονται κάθε δυο μήνες με μια ανθοδέσμη και με τα παιδιά τους, που οι παππούδες τα βλέπουν σις αίθουσες αναμονής.

Εκεί , σαν πλούσιες χώρες, θα έχουν ιδρύματα με όλες τις ανέσεις, για να καλύψουν τη διάλυση των οικογενειών.  Εδώ διαλύονται οι οικογένειες, δεν θέλουν τους γέρους κι ούτε ιδρύματα της προκοπής υπάρχουν για τους πολλούς. Για τους πλούσιους θα ‘ναι διαφορετικά.

Ποιο είναι το αντίδοτο στο φτωχό γέρο: ο Χριστός μέσα μας!  

mlvardospot.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...