Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

ΤΑ ΠΑΘΗ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 Τα πάθη είναι ξένο σώμα για την ψυχή. Δεν γεννηθήκαμε με τα πάθη. Τα πάθη πρέπει να τα βγάλουμε με από την ψυχή μας,  για να απαλλαγούμε από αυτά.  Η λύπη π.χ. η λύπη για τα πράγματα του κόσμου, η «κατά κόσμον λύπη», είναι  πάθος που βασανίζει τον άνθρωπο, αν δεν την βγάλει απ΄ την ψυχή του. Είναι σαν  ένας ποντικός  που μπαίνει στην  κυψέλη κι οι μέλισσες προσπαθούν να τον βγάλουν έξω για να μην  είναι εστία μολύνσεως  (αιτία για όλες τις ασθένειες).

Στην Ορθοδοξία διακρίνεται η «κατά Θεόν λύπη», η «χαρμολύπη», όπως λέγεται,  από τη λύπη |κατά κόσμον|, που είναι πάθος, που δεν πρέπει να το τρέφουμε μέσα μας,  διότι μας φθείρει και μας σκοτώνει . Ο Ιησούς έκαμε φραγγέλιο και έδιωξε απ’’  το ναό αυτούς, που μετέτρεψαν τον οίκο του Θεού σε σπήλαιο ληστών. Τα πάθη μετατρέπουν τον οίκο του Θεού σε «σπήλαιο ληστών».  Ο άνθρωπος είναι οίκος του Θεού. Μέσα του είναι έμφυτο το πνεύμα του Θεού και το θείο και πνευματικό σώμα του ανθρώπου.

 Στην Ανατολή θεωρούν τη λύπη έμφυτη, που τελειώνει, όταν τελειώνει και η ζωή. Αυτή δεν είναι ορθή "θρησκευτική συνειδητοποίηση" η πίστη στο κάρμα, που θεωρεί τη ζωή σαν τιμωρία. Αυτό εννοεί ο Γιουγκ όταν λέει, πως η αιτία όλων των ασθενειών  είναι « η μη ορθή συνειδητοποίηση». Η «κατά κόσμον λύπη» είναι μη ορθή θρησκευτική συνειδητοποίηση.

Πρέπει να νοιαζόμαστε για την ακρίβεια της ορθοδόξου πίστεως. η ορθή πίστη είναι θέμα ζωής και θανάτου . Στην Ορθοδοξία ευλογούμε τη ζωή μέσα στην «κατά Θεόν λύπη» , τη χαρμολύπη.  Πιστεύουμε στη χαρά της Αναστάσεως του Χριστού και θεωρούμε την «κατά κόσμον λύπη» σύννεφο  που περνάει στον ουρανό.

Κάπου,  όταν θέλουν να διώξουν τον ενοχλητικό  επισκέπτη, δεν του βάζουν  προσόψι στον νιπτήρα, για να μην έχει με τί να σκουπιστεί και να φύγει. Μέσα μας έχουμε όχι μόνον έναν αλλά δύο  ενοχλητικούς «επισκέπτες», τα σκοτεινά πνεύματα ,  (το "σαρκικό φρόνημα" και το "πνεύμα της αμαρτίας"). Οι Πατέρες  λένε, να μην τρέφουμε τα «σκοτεινά πνεύματα» , τα πάθη. ‘Απ  το πρωί σκοτώνω τα πάθη, λέει ο Δαβίδ.  Η ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία διδάσκει πώς να σκοτώνουμε τα πάθη

Μέσα μας υπάρχουν τέσσερα πνεύματα, δύο έμφυτα, που είναι  πνεύματα  του φωτός και δύο που είναι «ξένο σώμα» , τα πνεύματα του σκότους που είναι για  την ψυχή σαν τον ποντικό στην κυψέλη. Η λύπη για τα πράγματα του κόσμου, (κατά κόσμον λύπη) είναι πνεύμα σκοτεινό που φθείρει ακόμα και τον πιο δυνατό άνθρωπο, ενώ η  λύπη για το Θεό είναι ευλογημένη.  

Ο άνθρωπος αγωνίζεται να διώξει από μέσα του τα πνεύματα του σκότους, που είναι  το «πνεύμα της αμαρτίας» και το  «σαρκικό φρόνημα»,  για να ζει ελεύθερος με το Χριστό.

mlvardospot.blogspot.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...