Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ
Ελευθερία ή θάνατος ήταν η πίστη των αγωνιστών του ’21. Είναι άξιο θαυμασμού πως εγκολπώθηκαν την πίστη αυτή απλοί αγωνιστές του 21.
Είναι πράγματι άξιο θαυμασμού, πώς η πίστη είναι κτήμα των απλών ανθρώπων, ενώ επιστήμονες και φιλόσοφοι, με αναπτυγμένη τη διάνοια, δεν έχουν πίστη.
Το θέμα της ελευθερίας είναι απόδειξη ότι η Ορθοδοξία είναι αμάλγαμα του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού. Αυτό φαίνεται στο θέμα της ελευθερίας, πώς είναι εκ Θεού, τόσο στον Ελληνισμό όσο και στο Χριστιανισμό.
Η στέρηση της ελευθερίας αφορά το Θεό. Η αφαίρεση της ανθρώπινης φύσης είναι εκ Θεού τιμωρία σ’ αυτόν που προδίδει την ανθρώπινη φύση του και γίνεται θεληματικά δούλος. Αυτός δεν μπορεί να ζήσει ως άνθρωπος, διότι διαπράττει «ύβριν» κατά τους Έλληνες και αμαρτία κατά τους χριστιανούς.
ΟΙ αγωνιστές πίστευαν ότι ο άνθρωπος πεθαίνει όταν χάνει την ελευθερία του. Δεν έχει πια την ανθρώπινη φύση. Η ανθρώπινη φύση υπάρχει, όταν ο άνθρωπος είναι ελεύθερος. Η ανθρώπινη φύση είναι ελευθερία. Αν χαθεί η ελευθερία η ανθρώπινη φύση χάνεται κι ο άνθρωπος υποβιβάζεται σε μορφές χαμηλότερες, χωρίς συνείδηση και αυτογνωσία.
Για να λάβουμε μια ιδέα, τι είναι να σου στερήσουν την ανθρώπινη φύση σου , να την παρομοιάσεις με τον «πανικό». Ο άνθρωπος δε ζει πολύ σε κατάσταση πανικού. Στην αρχαία ελληνική μυθολογία υπάρχει ένα παράδειγμα πανικού. Αυτός που το έζησε, μεταμορφώθηκε από άνθρωπος σε ζωύφιο, που τρέφεται με την ακαθαρσία (σκαθάρι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...