Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Πώς μπορούμε να φτιάξουμε τη διάθεσή μας;

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 

 Πώς μπορώ ν’ αλλάξω την απαίσια διάθεσή μου; Η διάθεσή μου χαλάει από πολλά πραγματικά περιστατικά, που ούτε αλλάζουν ούτε μπορώ να τα αγνοήσω. Είμαι υποχρεωμένος να τα κουβαλάω στο νου μου.

Τα ίδια τα περιστατικά δεν φτάνουν στην ψυχή, για να την επηρεάσουν. Είναι η γνώμη που σχηματίζω για τα περιστατικά αυτά, που μπαίνει στην ψυχή μου και μου χαλάει το κέφι.
Ή πρέπει να πάψω να ακούω γι’ αυτά ή να μην τα δίνω τη σημασία που τα δίνω. Ακόμα κι αν δεν μπορώ λογικά
Να τα αμφισβητώ, πρέπει να λέω στον εαυτό μου «μη δίνεις σημασία σ’ αυτό». Θυμάμαι στα παιδικά χρόνια, πώς μερικά παιδιά, όταν τα έλεγες κάτι, που δεν τους άρεσε, όσο αληθινό και να ήταν, το αντέστρεφαν και έπαυε να τους πειράζει.
Παράδειγμα, αν τους έλεγες «είσαι υπέρβαρος», σου απαντούσαν, «εσύ είσαι υπέρβαρος» ακόμα κι αν ήσουν πετσί και κόκκαλο. Δεν έχει σημασία. Στα θέματα του κεφιού, παίζει σημαντικό ρόλο, ο λόγος. Από το λόγο εξαρτάται η διάθεση. Κάνει εντύπωση, πως το ίδιο λέει και η Γραφή «εκ του λόγου σου δικαιωθήσει και εκ του λόγου σου καταδικασθήσει».
Είναι και κάτι άλλο, που συνηγορεί στην επιρροή που έχει ο λόγος στην ψυχική διάθεση. Είναι το γεγονός ότι ο διάβολος, δεν δύναται να γνωρίζει τον εσωτερικό άνθρωπο, εκτός κι αν οι ίδιοι τον φανερώσουμε. Ο εχθρός του ανθρώπου ευτυχώς λαμβάνει κατά γράμμα αυτό που εκδηλώνουμε εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας. Ακόμα κι αν είμαστε πιο δειλοί κι απ’ τους λαγούς, αν δηλώνουμε ότι είμαστε τολμηροί, αυτό λαμβάνει ο διάβολος, ως πραγματικότητα.
Μια τρίτη στάση όσον αφορά την ανύψωση του πεσμένου ηθικού , την οποία θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε «υποθετική ψυχολογία», διότι είναι υποθετική ψυχολογία είναι να επενεργούμε στο αποτέλεσμα, για να αλλάξουμε την αιτία. Παράδειγμα η περίπτωση του γέλιου. Το γέλιο είναι το αποτέλεσμα της καλής διάθεσης. Όταν έχουμε κακή διάθεση, μπορούμε να γελάμε ψεύτικα , για να την αλλάξουμε Μπορούμε να ενεργήσουμε επάνω στο αποτέλεσμα, για να την αλλάξουμε. Ίσως γι’ αυτό οι Ιάπωνες, όταν είναι θλιμμένοι χαμογελούν. Είναι αγένεια να είναι κανείς θλιμμένος και να μην χαμογελάει. Πρόκειται για το λεγόμενο «ιαπωνικό χαμόγελο»!
Τέλος μια προληπτική μέθοδος να φυλάξουμε την καλή μας διάθεση από τις κακές επιρροές, είναι αυτή που εφάρμοζε ο κινέζος ποιητής και μοναχός που μόναζε στο Κρύο Βουνό, ο Χαν Σαν, ο οποίος, όταν άκουγε κάτι που δεν του άρεσε, έτρεχε στην πηγή και ξέπλυνε τ’ αυτιά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου "Παρακαλώ ουν υμάς, αδελφοί, διά των οικτιρμών του Θεού, παραστήσαι τα σώματα* υμών θυσίαν ζώσαν, αγίαν, ευά...