Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Η ΠΑΓΙΔΑ ΔΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η ΠΑΓΙΔΑ ΔΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

Η παγίδα δια του λόγου είναι φανερή ή κρυμμένη. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτός που επιδιώκει να σε παγιδεύσει δια του λόγου  αποκρύπτει τον απώτερο σκοπό του, που είναι πάντοτε η στέρηση της ελευθερίας.   

  Ένα είδος κρυμμένης παγίδας είναι των Φαρισαίων, που επιδιώκουν να παγιδεύσουν τον Ιησού με δήθεν ερωτήσεις για την διδασκαλία Του και μετά να τον κατηγορήσουν.

 Στην πολιτική αυτοί που χρησιμοποιούν τις παγίδες του λόγου αποκρύπτουν το στόχο τους. Κατηγορούν π.χ. την κυβέρνηση ή τα κόμματα, για να τους προβάλουν. Εκείνοι που παγιδεύονται νομίζουν ότι οι κατηγορίες έχουν σκοπό να πούνε την αλήθεια. Μπορεί και να λένε την αλήθεια για κάποιο πράγμα, για να κρύψουν με αυτή κάτι χειρότερο. Ή για να πεισθεί ο κόσμος ότι δεν υπάρχουν άλλα χειρότερα πράγματα, τα οποία αποκρύπτονται.  

Στην κατηγόρια εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών, αποκρύπτεται το κέρδος των εμπόρων με την διαφήμιση που τους κάνουν.

Ένα ρητό είναι ενδεικτικό της παγίδευσης του κοινού, δια του λόγου. Είναι το ρητό: «βρίσε με, αλλά πες το όνομά μου καθαρά». Εδώ ο  αυτός που χρησιμοποιεί την παγίδα,  ανησυχεί μήπως η κατηγόρια δεν είναι σαφής εναντίον του. Μήπως υπάρχει αμφιβολία για το όνομά του.

Για να δει κανείς την παγίδα διά του λόγου, πρέπει να ξέρει, ποιο είναι το  «αγαθό»  που υπερασπίζεται. Ποιο είναι το κέρδος από την κατηγόρια και ποιός κερδίζει. Ποιός χάνει πάντα είναι γνωστό: το κοινό χάνει πάντα. Και ποιό είναι το αντίδοτο; Να την αποφύγεις. Ο ευαγγελιστής Ιωάννης στην πρώτη επιστολή του γράφει; «Αγαπητοί μη παντί πνεύματι πιστεύετε, αλλά δοκιμάζετε τα πνεύματα ει εκ του Θεού εστιν, ότι πολλοί ψευδοπροφήται εξεληλύθησαν εις τον κόσμον».

(1Ιωάν.Δ΄1).

mlvardospot.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...