Τρίτη 5 Απριλίου 2022

ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

 

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

17.
Κάλυμνος κατά λέξη θα πει "καλός ύμνος', δηλαδή καλή ποίηση, καλός λόγος. Στην Κάλυμνο ταιριάζει να πεις "ο λόγος σου με χόρτασε".
Είναι πραγματικά ο τόπος του "ξεκάθαρου", αυτού που είναι "ντεκλαρέ", που δεν χωρεί "σιριτσάντζουλες", λυγίσματα. Είναι σαν τους δωρικούς κίονες των αρχαίων ναων. Άλλωστε είναι η κατ' εξοχήν δωρική φυλή, ανάμεσα στα ιωνικά νησιά της Πάτμου, της Λέρου, της Κως. Ακόμα και η μορφολογία του εδάφους της το δείχνει. Βράχοι: Όταν λέμε βράχοι έλα να δεις στην Κάλυμνο, ποιοί είναι οι βράχοι.
Θυμάμαι συχνά τον "Αγάθα". Έλεγε στους συμπατριώτες του, φωναχτά στην Αγορά: "Αγάθες, (εξ ου και το "Αγάθας", η δουλειά είναι για τους γαϊδάρους. Σαράντα χρόνια στην Αμερική, δε δούλεψα ποτέ. "
Ο Αγάθας με τα βαμμένα κόκκινα μαλλιά και τα δόντια του Βίκτωρ Ματσιούρ,, στην Αμερική μιλούσε ελληνικά και στην Ελλάδα, μίλαγε αγγλικά. Καυχιόταν ότι δε δούλεψε ποτέ.
Στην Κάλυμνο οι ανθρώπινοι τύποι είναι τα πρωτότυπα.
Οπουδήποτε αλλού, θα βρεις φωτοαντίγραφα. Αν στην Κάλυμνο είναι ένας τσιγκούνης, αυτός στο σπίτι του δεν έβγαλε ποτέ το ψυγειο του από το περιτύλιγμα για να μη φθαρεί. Περπατάει πατώντας στηις μύτες των παπουτσιών του, για λιγότερη φθορά και οι γιακάδες στα πουκάμισά του είναι τυλιγμένοι σε νάϋλον, για τον ίδιο λόγο.
Οι Καλύμνιοι είναι της υπερβολής, όπως και οι Κρητικοί, για τους οποίους λένε, πως οι Κρητικοί είναι η πολύ καλοί ή πολλοί στραβοί. Δεν ξέρω, αυτούς που τους "κουζουλούς", σε ποιά κατηγορία από αυτές τις δυο ανήκουν. Στους καλούς ή στους κακούς.
Έχοντας ζήσει τέσσερα χρόνια,περίπου, στην Κάλυμνο ,βρίσκω στους κίονες των αρχαίων δωρικών και ιωνικών ναών, την καλύτερη παρομοίωση για τους Καλύμνιους και για τους Κρητικούς
Αμφότεροι είναι στιβαροί με ξεκάθαρες γραμμές. της Κρήτης είναι και ανάποδοι, το λεπτότερο κάτω και το βαρύτερο επάνω. Σημάνει ίσως, το χάρισμα που έχει η τέχνη να σηκώνει με ωραίο τρόπο το βάρος της ζωής.
Είναι γνωστή η παροιμία "θέλει τέχνη, δε θέλει δύναμη". Ο Ρομπέρτος, ο ελληνολάτρης ποιητής και ερημίτης της Καλύμνου και της Πάτμου έλεγε, πως "Η Τέχνη τα κάνει όλα ανάλαφρα.:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...