Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

Θρησκεία είναι σύνολο ιδεών και αντιλήψεων που έχουν σχέση με την πίστη του ανθρώπου στην ύπαρξη μας ανώτερης δύναμης (θεότητας) και συνοδεύονται από τελετουργικές πράξεις που σκοπό έχουν  την απευθείας μεταφυσική επικοινωνία της ανθρώπινης ψυχής με τη δύναμη αυτή. (Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)

Στο νοσοκομείο πηγαίνουμε όταν είμαστε άρρωστοι, για να επιληφθούν οι γιατροί της θεραπείας μας. Δεν πηγαίνουμε στο νοσοκομείο άρρωστοι, για να πλουτίσουμε τις γνώσεις μας επάνω στα θέματα της θεραπείας των ασθενειών. Η Εκκλησία του Χριστού δεν είναι θρησκεία. Η Εκκλησία αγιάζει, διά των μυστηρίων της, τον κόσμο. Δεν μεταδίδει ιδέες και αντιλήψεις, όπως κάνουν τα διάφορα θρησκεύματα. Από αυτήν την άποψη η Εκκλησία δεν είναι θρησκεία, αλλά θεραπεία. Αυτό λέει ο ύμνος της Εκκλησίας που ψάλλεται στη λήξη της Θείας Λειτουργίας:

«Είδομεν το φως το αληθινόν. Ελάβομεν πνεύμα επουράνιον. Εύρομεν πίστιν αληθή, αδιαίρετον Τριάδα προσκυνούντες. Αύτη γαρ ημάς έσωσεν.»

mlvardospot.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ Πάντοτε την νέκρωσιν του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι περιφέροντες, ίνα και η ζωή του Ιησού εν τω ...