Κυριακή 22 Μαΐου 2022

ΤΑ ΤΡΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο Θεός προίκισε τον άνθρωπο με τα εξής τρία αξιώματα εν δυνάμει: 1.Το βασιλικό αξίωμα, 2. το προφητικό αξίωμα και 3. το ιερατικό αξίωμα. 

Τα τρία αυτά αξιώματα έχει ο άνθρωπος και εν ενεργεία, 1. όταν βασιλεύει στα πάθη του, όταν διατάζει τα πάθη και τον υπακούν,. 2. όταν μεταδίδει στους άλλους το λόγο του Θεού και 3. όταν προσεύχεται για τους άλλους. 

Σύμφωνα με το ιερατικό του αξίωμα ο άνθρωπος προσεύχεται για τον εαυτό του και για τους άλλους. Όταν προσεύχεται νοερά, λέει ο Απόστολος Παύλος, οικοδομεί τον εαυτό του. Αφού λοιπόν μπορεί με το εν ενεργεία ιερατικό του αξίωμα, μπορεί , όταν παρίσταται ανάγκη, να τελέση ακόμα και μυστήρια , τα οποία ανήκουν στην αποκλειστική "δικαιοδοσία" της ιερωσύνης. 

Άρα μπορούμε, αν δεν μπορούμε να εξομολογηθούμε στον πνευματικό μας, να εξομολογηθούμε οι ίδιοι στο Χριστό. Η άμεση επικοινωνία μας με το Χριστό είναι εντολή, ως προς την αδιάλειπτη προσευχή.

"Πάν γόνυ κάμψει και πάσα γλώσσα εξομολογήσεται τω Θεώ, στο μυστήριο της εξομολόγησης στον πνευματικό , αλλά και άμεσα στο Θεό, όταν υπάρχει ανάγκη. Διαφέρει η περίπτωση, όταν δεν δεχόμαστε το Μυστήριο της Εξομολόγησης στον πνευματικό. Στην περίπτωση αυτή βρισκόμαστε εκτός της Εκκλησίας. 

mlvardospot.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...