Σάββατο 14 Μαΐου 2022

ΤΡΙΑ ΚΙΝΗΤΡΑ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Υπάρχουν τρία κίνητρα που μας ωθούν να κάνουμε η να μην κάνουμε κάτι: ο φόβος, η αμοιβή και η ανιδιοτέλεια. Στο φόβο δεν είμαστε ελεύθεροι, στην αμοιβή, η ελευθερία μας περιορίζεται και στην ανιδιοτέλεια, είμαστε εντελώς ελεύθεροι.
Όσο η ελευθερία μου περιοριζόταν από το φόβο ή από την αμοιβή δεν υπήρχε θέμα, να βρω κάποιο άλλο νόημα σε ό,τι κάνω, εκτός του φόβου και της αμοιβής.
Όταν δεν ήμουν πια υποχρεωμένος να κάνω κάτι από φόβο ή για την αμοιβή, δεν είχα πια κανένα κίνητρο, για να έχω να κάνω κάτι. Αυτό είναι το πρόβλημα, που αντιμετωπίζει εκείνος που παύει να εργάζεται.
Οι Ισπανοί έχουν δυο ονόματα για το συνταξιούχο, αναλόγως τί νιώθει φεύγοντας απ΄ τη δουλειά του. Αν δεν έχει πια κανένα ενδιαφέρον στη ζωή του, τον ονομάζουν "συνταξιούχο" , ενώ αν έχει ενδιαφέρονται που δεν τον αφήνουν να πλήξει, τον ονομάζουν "άνθρωπο με ενδιαφέρονται" (hobilado).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...