Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Η ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Εγενόμην ως στρουθίον μονάζον επί δώματος

Ψαλμός 101
Η χάρη του Θεού είναι ολοκλήρωση. Όταν έχουμε τη χάρη του Θεού, δε μας λείπει τίποτε. Οι άγιοι λένε πως η μόνη πραγματική έλλειψη είναι η έλλειψη του Χριστού. Όταν δεν έχουμε τη χάρη του Χριστού, πουθενά δεν είμαστε αναπαυμένοι. Γυρίζουμε από τόπο σε τόπο και η ψυχή μας δε βρίσκει ανάπαυση πουθενά. Δεν μας φταίει ο τόπος, αλλά ο εαυτός μας. Δεν μας αρέσει ο εαυτός μας που είναι χωρίς τη χάρη. Ας αφαιρέσουμε τα εμπόδια που εμποδίζουν τη χάρη να μας επισκεφθεί και δε νιώθει την έλλειψη κανενός πράγματος,. Ένας στίχος τραγουδιού λέει, αν δε βλέπεις εδώ, τί θα δεις στην Ταγγέρη; Ένας άλλος στίχος λέει, «κανένας δε ζει με τα άλατα και τα οξέα».
Πώς έρχεται μέσα μας η χάρη του Χριστού; Για να έρθει η χάρη του Χριστού μέσα μας πρέπει κατ΄αρχήν να τη ζητάμε απ΄ το Χριστό. «Ζητείτε και δοθήσετε», είπε ο Κύριός μας και Θεός μας. Ζητάμε και περιμένουμε να έρθει όταν είναι το θέλημα του Θεού. Όχι όποτε το θέλουμε εμείς. Ποια θα είναι η υπακοή μας, όταν πρέπει να λάβουμε τη χάρη, τη στιγμή που τη ζητάμε; Η χάρη τρέχει και δοξάζεται. Δεν ταιριάζει στη χάρη η ιδιοτέλεια. Δι’ υπομονής τρέχομεν τον προκείμενον ημίν αγώνα. Ζητάμε, λοιπόν , τη χάρη, με πίστη, ότι ο Κύριος θα μας τη δώσει, στη στιγμή που θέλει. Το να έχουμε την υπομονή, να περιμένουμε τη χάρη που ζητάμε να έρθει, είναι μια δοκιμασία, αν αγαπάμε τη χάρη. Αν την αγαπάμε, θα της δώσουμε το χρόνο μας και θα περιμένουμε με πίστη ότι θα λάβουμε τη χάρη. Ζητάμε τη χάρη με την προσευχή μας και πιστεύουμε ότι ο Θεός εισακούει τις προσευχές μας. Η αναμονή αυτή, άλλωστε, είναι και μια αίσθηση της παρουσίας του Θεού, μια επαφή. Η χάρη είναι μια επαφή. Ο Θεός μόλις ζητήσουμε τη χάρη, μας δίνει αμέσως την πρόγευσή της, που είναι η πίστη ότι ο Θεός μας δίδει τη χάρη. Ζητείτε και δοθήσετε.
‘Όταν νιώθουμε πλήξη, βαρεμάρα, ανυπομονησία, αυτό δείχνει ότι δεν ζητάμε τη χάρη του Θεού ούτε περιμένουμε τη χάρη απ΄ το Θεό, αλλά απ΄ τον εαυτό μας. Δεν είναι κέντρο μας ο Θεός, αλλά ο άνθρωπος. Δεν είμαστε «θεανθρωποιημένοι», αλλά «ανθρωποκεντρικοί». Δεν είμαστε «αφορώντες» εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν, ούτε είμαστε «επιγιγνώσκοντες» την ενοίκησιν του Χριστού.
Μόσχος Λαγκουβάρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ Πάντοτε την νέκρωσιν του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι περιφέροντες, ίνα και η ζωή του Ιησού εν τω ...