Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Παραδοσιακή και σύγχρονη διατροφή

 Παραδοσιακή και σύγχρονη διατροφή

Δεν είμαι γιατρός, αν και στη δική μας παράδοση, την παράδοση του ελληνικού λαού, όλη η ζωή μας είναι Ιατρική επιστήμη, με τη νηστεία και την αυτοεξέταση της Ορθοδοξίας. Οι ορθόδοξοι που τηρούμε ακόμα την παραδοσιακή διατροφή, πιστεύουμε πως ο καλός χριστιανός, θεραπεύσει πρώτα τον εαυτό σου, κι ύστερα βοηθάει και τους άλλους, να θεραπεύουν τον εαυτό τους. Είναι γνωστό το ρητό, γιατρέ γιάτρεψε πρώτα τον εαυτό σου και κατόπιν θεράπευσε και τους άλλους.
Η αποφυγή της υπερβολής είναι μια γενική αρχή της ιατρικής επιστήμης της Ορθοδοξίας, να μην κάνουμε κατάχρηση του κόσμου. Μια κατάχρηση που κάνουμε στην εποχή μας είναι η υπερβολή στις ζωικές τροφές, με αποτέλεσμα να δηλητηριάζουμε το σώμα μας με τις τοξίνες των ζωικών τροφών. Η σύγχρονη ιατρική του κόσμου δε δίνει μεγάλη σημασία στις τοξίνες των τροφών. Πρέπει να γίνουμε οι ίδιοι επιστήμονες και να εφαρμόζουμε τη βασική αρχή της υγείας, να μειώνουμε όσο μπορούμε την ποσότητα των τροφών που μας βλάφτουν, αν δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε εντελώς. Μέχρι το πρόσφατο παρελθόν η διατροφή μας ήταν η λεγόμενη «μεσογειακή» ή καλύτερα «Κρητική διατροφή, που αποτελούμενη από λαδερά φαγητά, σαλάτες και φρούτα και μόνο λίγες φορές το χρόνο η τροφή περιείχε κρέας.
Ο παραδοσιακός γιατρός το πρώτο που εξέταζε στον ασθενή του ήταν πόσο είναι φορτωμένος με τοξίνες των τροφών. Καθρέφτης για τις τοξίνες είναι η γλώσσα και τα μάτια. Η γλώσσα όταν καταναλώσαμε ζωική τροφή έχει ένα άσπρο επίχρισμα, που μπορούμε να το καθαρίζουμε, ξύνοντας ελαφρά, κάθε πρωί, την επιφάνεια της γλώσσας με ένα κουτάλι. Ως προς τα μάτια δείχνουν αν είμαστε γεμάτοι τοξίνες, από την καθαρότητα και το φως. Βελτιώνοντας την υγεία μας με τη λιτή διατροφή μας, τα μάτια μας θα λάμπουν και θα εκπέμπουν το καθαρό φως της ψυχικής και φυσικής υγείας!
Μ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...