Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
56 λ.
Κοινοποιήθηκε στους εξής: Δημόσια
ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΙ
"Η βασιλεία του Θεού εντός ημών εστί"
Άν άρχιζα σήμερα να γράφω την αυτοβιογραφία μου θα την ονόμαζα: "Ο Απόστολος λέει να δοκιμάσουμε τον εαυτό μας, να βεβαιωθούμε ότι αγαπάμε τον Θεό".
Οι άγιοι, οι φιλόσοφοι και γενικά οι καλοί άνθρωποι προτιμούν να ζουν φτωχά. Η φιλοσοφία των εσχάτων διδάσκει να ζούμε φτωχά. Ίσως επειδή ο πλούτος δημιουργεί ψεύτικες ανάγκες.
Οι άγιοι έχουν ιδιαίτερη ακολουθία, που την ονομάζουν λιτή, από την αγάπη τους στη λιτή ζωή. Ως πλούτο στην Ορθοδοξία δεν εννοούμε τα χρήματα. Ως πλούτο εννοούμε την επιθυμία του πλούτου.
Ο πειρασμός του πλούτου είναι πνευματικός. Σημασία έχει η επιθυμία του πλούτου. Ο μεγαλύτερος από όλους τους δαίμονες είναι ο δαίμων της φιλαργυρίας.
Οι φτωχοί δοκιμάζονται ακόμα κι απ' τον καιρό και μαθαίνουν να ζούν και με τον καλό και με τον κακό καιρό. Δεν σκέφτονται, ότι στον κακό καιρό θα ταξιδέψουν στις Μπαχάμες. Δεν φέρνουν κακία από άλλο τόπο κι από άλλες μέρες. Είναι αρκετή η κακία της σημερινής μέρας εκεί όπου ζει ο καθένας.
Αν δεν το βλέπεις εδώ, τί περιμένεις να δεις στην Ταγγέρη. Αυτό σημαίνει ότι η βασιλεία του Θεού είναι μέσα μας!
"Επειδή τούτο μόνον ζητεί παρ' ημών ο Θεός, να περιφέρωμεν πάντοτε εις την ψυχήν μας την μνήμην του, να ήμεθα με αυτόν και αυτόν μόνον να ζητώμεν, να αγαπώμεν και να βλέπωμεν διά να τον απολαμβάνωμεν καθαρώς και αμέσως." (Συμεών, Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, Τα Άπαντα, Εκδ. Βασ. Ρηγοπούλου)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου