Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ !
Ένας Ιάπων σοφός, είπε πως μόνο ένα τοις εκατό των ανθρώπων είναι έξυπνοι. Οι άλλοι είναι βλάκες.
Όταν το άκουσε αυτό ο κυρ Πανάγος είπε:
Κάποιος περνώντας από ένα χωριό ρώτησε τον υπάλληλο του πρατηρίου, στο οποίο σταμάτησε να βάλει βενζίνη, πόσοι κατοικούν στο χωριό.
-Καμιά εικοσαριά, απάντησε ο υπάλληλος.
-Είκοσι μόνο σε τόσο μεγάλο χωριό;
-Τί ΄θέλεις να βάλουμε και τους χαζούς. Με αυτούς είμαστε εξακόσιοι.
Σε κάθε βήμα στην καθημερινή ελληνική ζωή θα συναντήσεις τους Αρχαίους Προγόνους. Η απάντηση του υπαλλήλου του πρατηρίου είναι ίδια με την απάντηση που έδωσε ο Αίσωπος στον Ξάνθο, όταν δεν συνάντησε ούτε έναν άνθρωπο στα δημόσια λουτρά!
Ο Αίσωπος ήταν δούλος του Ξάνθου. Μια μέρα ο Ξάνθος έστειλε τον Αίσωπο, να δει αν είναι κόσμος στα δημόσια λουτρά. Ο Αίσωπος πήγε και είδε πολύ κόσμο αλλά κανένας δεν έβαλε στην άκρη μια πέτρα στην είσοδο ,αν και πολλοί σκόνταφταν επάνω της .
-Τι έγινε; ρώτησε ο Ξάνθος. Είχε πολύ κόσμο στα λουτρά;
-Δεν υπήρχε ούτε ένας άνθρωπος, απάντησε ο Αίσωπος.
Όταν πήγαν στα λουτρά και είδε τον κόσμο ο Ξάνθος, σήκωσε το ραβδί του, να χτυπήσει τον Αίσωπο.
-Στάσου, είπε ο Αίσωπος. Κοίταξε την πέτρα στην είσοδο.
Ο Ξάνθος είδε την πέτρα και τον κόσμο να περνάει αδιάφορος, και χαμήλωσε το ραβδί του. Μέσα του σκέφτηκε πως καλά έκανε και προσέλαβε τον Αίσωπο για δάσκαλο των παιδιών του.
Την άρχαία εποχή τα παιδιά διδάσκονταν από παιδαγωγούς. Δεν υπήρχαν τάξεις. Όπως σήμερα συμβαίνει στα μοναστήρια, που ο Γέροντας διδάσκει τον υποτακτικό του. Δεν συγκεντρώνονται οι διδασκόμενοι όλοι μαζί. Ο Αριστοτέλης δεν είχε περισσότερους από τρεις ή πέντε το πολύ μαθητές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου