Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Ο ΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου


 Ο ΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Ο παθητικός άνθρωπος είναι ο ανθρώπινος τύπος, τον οποίο επιβάλλει η εποχή με τον ήχο και την εικόνα. Και για να το επιτύχει πλήττει την αυτοεκτίμηση και την δυνατότητα επιλογής.
Πρόκειται για καθαρά γυναικεία αντίληψη: Ως γυναικεία εννοώ την απαίτηση, να μην έχει ο κόσμος τίποτε στο νου του , παρά μόνο τη γυναίκα.
Οι άντρες, με τη αντίληψη αυτή μετατρέπονται σε κότες , που όλη την ώρα τσιμπάνε ό,τι βρίσκεται μπροστά τους, στο κοτέτσι. Είναι να μην ανοίξεις την πόρτα και μπεις μέσα.
Για να το επιτύχει αυτό η γυναίκα , είναι κάθε στιγμή έτοιμη, να δώσει παράσταση. Ο κόσμος που θα υποκύψει στον πειρασμό, θα στερηθεί δύο από τα πιο σπουδαία χαρίσματα του Θεού: την ελευθερία επιλογής και την αυτοεκτίμηση.
Δεν διανοούνται να αφήσουν κανέναν να κάνει τις δικές του σκέψεις ούτε να διαλέξει μεταξύ διαφορετικών επιλογών. Η προσφορά είναι πάντοτε ίδια και ο στόχος όπως σε κάθε πειρασμό, η δέσμευση της ελευθερίας.
Δυο θαλασσινά ποιήματα, τα οποία παραθέτουμε εδώ, μιλάνε για τη ζωή χωρίς ελευθερία:. το πρώτο είναι στίχος ενός λαΪκού τραγουδιού των ναυτικών και το δεύτερο είναι στίχοι του Ισπανου ποιητή Αντόνιο Ματσάδο.
Έτσι είναι
αυτή η ζωή:
Καπνός που φεύγει.
Στάχτη που μένει.
---
Πολλοί χάνονται
στη θάλασσα,
μάνα!
Μα πιο πολλοί
στα λιμάνια
που τα λένε
γυναίκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...