Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

ΠΕΡΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΠΕΡΙ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ

Τροπάριον του Μεγάλου Σαββάτου

Την εν σταυρώ σου θείαν κένωσιν
προορών Αββακούμ,
εξεστηκώς εβόα.
Συ δυναστών διέκοψας
κράτος αγαθέ,
ομιλών τοις εν άδη
ως παντοδύναμος.

Σχόλια
Κάθε συνωμοσία γίνεται εις βάρος κάποιων. Εις βάρος τίνων γίνεται η παρούσα συνωμοσία; Από την άποψη των πιστών γίνεται εις βάρος της Ορθοδοξίας και ειδικότερα εις βάρος των πτωχών. Η Ορθοδοξία είναι υπέρ των πτωχών και των ταπεινών.

Η ζωή των πτωχών και των ταπεινών είναι κρυμμένη μαζί με το Χριστό στο Θεό. Για τους φτωχούς και τους ταπεινούς η Εκκλησία λέει, με το αίμα του Χριστού έχουν αγοραστεί. Ο Χριστός με το αίμα του ξέπλυνε τις αμαρτίες τους. Προσωπικά στον καθένα πιστό κάθε συνωμοσία γίνεται εις βάρος του "πνευματικού σώματος".

Το τρίτο κεφάλαιο του Ησαϊα περιγράφει πώς καταντούν οι λαοί, όταν δεν έχουν συνετούς άρχοντες, αλλά έχουν νεανίσκους άρχοντες οι οποίοι αναδεικνύονται κύριοι και δυνάστες του λαού. Τότε λείπει ο αμοιβαίος σεβασμός. Ο λαός περιέρχεται εις κατάστασιν συγχύσεως και αναρχίας. Εξαιτίας της ελλείψεως συνετών αρχηγών και βιοτικών αγαθών, θα κρατή από το ένδυμα κάθε άνθρωπος τον πρώτο τυχόντα και θα λέει "εσύ έχεις ένδυμα, δεν είσαι γυμνός όπως εμείς, γίνε αρχηγός μας και η διατροφή μας ας είναι στα χέρια σου.

Τί πρέπει να κάνουν οι πιστοί για να μη συμβούν όλα αυτά; Πρέπει να ξαναβρούν το σεβασμό. Όταν έχεις σεβασμό δεν βλάπτεις κανέναν. Ο σεβασμός είναι στο "πνευματικό σώμα" του ανθρώπου. Πρέπει να βρούμε το σεβασμό και τη δύναμη να διώξουμε από μέσα μας το "σαρκικό φρόνημα", που είναι γέννημα του διαβόλου, γέννημα εχιδνών.
mlvardospot.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...