Σάββατο 27 Μαΐου 2023

ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥ

 

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Λένε πως αν ως νέοι δεν κατακτήσουμε μια γυναίκα, δε θα νιώσουμε ποτέ ολοκληρωμένοι άνθρωποι. Μια παρόμοια παροιμία λέει "αν δεν αποκτήσουμε δικό μας σπίτι και δεν παντρέψουμε κόρη δε γινόμαστε ποτέ κύριοι του εαυτού μας (νοικοκύρηδες). Θα είμαστε πάντοτε εξαρτημένοι από άλλους. Έτσι ένιωθαν οι παλιοί την ελευθερία, ως ολοκλήρωση του ανθρώπου και ως ανεξαρτησία.
Ξέρουμε την αξία που έδιναν στην ελευθερία και στην ανεξαρτησία, οι Έλληνες μετά τόσα χρόνια σκλαβιάς. Η ελευθερία για τους Έλληνες είναι η ίδια η ζωή. Τα χρόνια που ζουν σκλαβωμένοι δε ζουν. Πεθαίνουν κάθε μέρα.
Τώρα οι άντρες δε νιώθουν ποτέ κατακτητές. Δεν τους δίνουν αυτή τη χαρά οι γυναίκες. Γίνονται οι ίδιες αρχηγίνες και οι άντρες νιώθουν σαν να 'ναι η λεία των γυναικών.
Δεν υπάρχει φοβερότερο συναίσθημα για τον άντρα από το να νιώθει δούλος των γυναικών. Παλιά ακουγόταν στις ταβέρνες η ανδρική παροιμία "Έξω απ΄ άδικο κι από κακή γυναίκα". Η παροιμία αυτή δε σημαίνει ρατσισμό, αλλά παράπονο.
Ο άντρας που δεν υπήρξε ποτέ κατακτητής έχει αυτό το αιώνιο παράπονο του ξένου στον τόπο του. Νιώθει ξένος, που σημαίνει ότι δεν έχει ούτε ένα δικό του. Σαν τον Ιησού, που δεν είχε πού την κεφαλήν κλίναι. Τα πουλιά έχουν φωλιές και ο υιός του ανθρώπου ήρθε στα δικά του, όπως προφήτεψε ο Ησαϊας. και δεν τον δέχθηκαν,
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ Πάντοτε την νέκρωσιν του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι περιφέροντες, ίνα και η ζωή του Ιησού εν τω ...