Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Το παράδειγμα της Εκκλησίας

Moschos Lagouvardos

«Όλη η τραγωδία της ανθρωπότητος έγκειται στο ότι δε μπορεί ο άνθρωπος να μείνει ούτε λίγα λεπτά της ώρας, μόνος στο δωμάτιό του, χωρίς να κάνει τίποτε.» Βλάσιος Πασκάλ
Ποιο παράδειγμα μας δίνει η Εκκλησία, «συν πάσι τοις αγίοις», διά των αγίων ;
Μας δίνει το παράδειγμα της «ονειροπόλησης»; Όχι.
Μας δίνει το παράδειγμα της «παπαγαλίας»; Όχι.
Της «αργολογίας»; Όχι.
Θα λογοδοτήσουμε δια πάν «ρήμα αργόν». «Από του λόγου σου δικαιωθήσει και από του λόγου σου καταδικασθείσει.»
Μας δίνει παράδειγμα της μελέτης; Ναι. ( αλλ’ η εν τω Κυρίου το θέλημα αυτού και εν τω νόμω αυτού μελετήσει ημέρας και νυκτός. Ψαλμός 1ος)
Μας δίνει το παράδειγμα της προσευχής; Ναι. (Αδιαλείπτως προσεύχεσθε.)
Μας δίνει το παράδειγμα της νηστείας; Ναι. («Τούτο το γένος των δαιμόνων δεν εξέρχεται ειμή διά νηστείας και προσευχής)
(Πίσω από κάθε αμαρτία βρίσκεται ο διάβολος και μας κατευθύνει και μας διαμορφώνει και πρέπει «είσω πέμπειν τον νουν», να στρέψουμε μέσα μας τον νουν, για να μας καθαρίσει το Πνεύμα από πάσης κηλίδος. Αν δεν έχουμε το νου μας στραμμένο μέσα μας, πώς θα έλθει το Άγιον Πνεύμα , για να σκηνώσει «εν ημίν» και να μας καθαρίσει «από πάσης κηλίδος» και «σώσει τας ψυχάς ημών» από το «σαρκικό φρόνημα», από την κατεύθυνση και την διαμόρφωση του διαβόλου, από το «γέννημα των εχιδνών»;).
Πώς στρέφουμε το νου μέσα μας;
Πώς γινόμαστε δεόμενοι;
«Μετά χαράς την δέησιν ποιούμενοι». «Αφορώντες εις τον της πίστεως οδηγόν και τελειωτήν Ιησούν». «Επιγιγνώσκοντες την ενοίκησιν του Χριστού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...