Του Μόσχου Λαγκουβαρδου
Υπάρχουν πράγματα που γίνονται με τη λογική και πράγματα που γίνονται με τη χάρη. Λέγοντας «λογική» εννοούμε το μυαλό και φιλοσοφικά, τον ορθολογισμό. Η λογική είναι καλή για τα υλικά πράγματα και για τον τεχνικό «πολιτισμό» ενώ η καρδιά είναι καλή για το πνεύμα. Η χάρη, είναι περισσότερο θεολογική, και λέγεται «καρδιά» ή «πίστη». Η λατρεία διακρίνεται σε «λογική λατρεία» και σε «καρδιακή» ή «νοερά και πνευματική» λατρεία.
Σε κάποια επιστολή του ο Απόστολος Παύλος μιλώντας για την πνευματική λατρεία, γράφει, «Προσεύξωμαι εν πνεύματι», δηλαδή θα προσευχηθώ με το πνεύμα μου ή με την καρδιά μου, χωρίς λόγια, με την μυστική «γλώσσα» της καρδιάς. Και μάλιστα όταν μιλάει για την πνευματική (νοερά) προσευχή, χρησιμοποιεί τον όρο «γλώσσα». Θέλω, λέει, να προσεύχονται όλοι όπως εγώ, με την μυστική «γλώσσα». «Θέλω πάντες γλώσσαις λαλούσι».
Θα κάνουμε μερικά παραδείγματα για να έχουμε προσωπική εμπειρία: Θα γράψουμε μια λέξη με τη λογική, δηλαδή με ανοιχτά τα μάτια και με καθορισμένο αριθμό π.χ. τρεις ή τέσσερις φορές. Την ίδια λέξη θα τη γράψουμε με κλειστά μάτια και χωρίς προκαθορισμένο αριθμό: Όσες φορές θέλουμε. Θα αφήσουμε το χέρι να σταματήσει μόνο του. Με κλειστά μάτια η γραφή είναι ελεύθερη, ενώ με ανοιχτά είναι αναγκαστική, να έχει τον ορισμένο αριθμό.
Παρατηρώντας τις δύο γραφές, θα δούμε ότι είναι λογική γραφή είναι σφιγμένη και χωρίς κανένα ιδιαίτερο θέλγητρο. Ενώ η ελεύθερη γραφή έχει χάρη. Είναι όμορφη και όταν τη γράφεις νιώθεις μια ανακούφιση, αντίθετα με τη λογική γραφή, που σου προκαλεί απαρέσκεια, σαν να την κάνεις με το ζόρι, αγγαρεία. Ο λαός το πρόσεξε αυτό. Όταν δίνεις ένα ποτήρι νερό και σου χύνεται, θα σου πουν, «δεν το δίνεις με την καρδιά σου». Εννοώντας ότι το κάνεις αγγαρεία, αναγκαστικά. Ο λαός κάνει τόσο βαθειές παρατηρήσεις που ξεπερνάνε και τις παρατηρήσεις της ψυχοπαθολογίας του βάθους (Άντλερ,Γιουγκ,Φρόϊντ).
Ένα άλλο παράδειγμα: Αν πεις το όνομα του Ιησού όσες φορές θέλεις, θα χαρείς λέγοντάς του και το σάλιο σου θα γίνει γλυκό, ενώ όταν το λες με τη λογική, δηλαδή προκαθορισμένο στον αριθμό, δεν θα νιώσεις την ίδια χαρά. Το όνομα του Ιησού είναι γλυκύτατο, λόγω ότι επαναλαμβάνεται στην νοερά επίκληση και γεμίζει η καρδιά μας χαρά. Αυτό σημαίνουν τα λόγια του Αποστόλου Παύλου για την καρδιακή προσευχή του Ονόματος του υπέρ παν όνομα!: «Γίνετε δεόμενοι. Μετά χαράς την δέησιν ποιούμενοι.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου