Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
1 λ.
Κοινοποιήθηκε στους εξής: Δημόσια
ΤΟ ΕΒΔΟΜΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
«Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία» (Θεία λειτουργία)
Το Σάββατο της έβδομης εβδομάδος η Εκκλησία μας εορτάζει την «Εορτή των Πατέρων». Ο πιστός που ανελλιπώς παρακολουθεί τα εκκλησιαστικά αναγνώσματα των εορτών της Εκκλησίας, θα διαπιστώσει κάποτε, πως τα αναγνώσματα αυτά συνδέονται με τις ανάλογες πνευματικές εμπειρίες του και μένουν για πάντα. Δοξάζουμε τον Θεό εν τοις υψίστοις.
Στο Σάββατο της έβδομης εβδομάδος, στη γιορτή των Πατέρων, το ευαγγέλιο της ημέρας γράφει τα λόγια του Κυρίου: «ο ευρών την ψυχήν αυτού, απωλέσει αυτήν. Και ο απωλέσας την ψυχήν αυτού ένεκεν εμού, ευρήσει την ψυχήν του.» Δηλαδή αυτός που θα βρει την ψυχήν του, θα τη χάσει, για να βρει την αληθινή ψυχή του, που είναι ο Χριστός μέσα του. Αυτός που δεν έχει το Χριστό μέσα του είναι ένας άνθρωπος χωρίς την αληθινή ψυχή του.
Αυτός θα είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η αληθινή ψυχή του είναι ο Χριστός μέσα του. Έχει την επίγνωση της ενοίκησης του Χριστού μέσα του και κανείς δεν μπορεί να του την πάρει.
Με αυτήν την βεβαιότητα μου μίλησε κάποτε μια γηραιά γυναίκα, που από την ενδυμασία της έδειχνε ότι είναι μια χωρική. Δε θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια της. Ήταν στο σχόλασμα της Εκκλησίας του παλαιού κοιμητηρίου της Λάρις: «Χρήματα θα πάρουν. Ψυχή δε θα πάρουν».
Η επίγνωση του Χριστού μέσα μας είναι η μεγαλύτερη πνευματική εμπειρία του ανθρώπου. Το ίδιο πράγμα με το Χριστό μέσα μας είναι διαφορετικό από εκείνο που είναι χωρίς την επίγνωση του Χριστού μέσα μας. Αυτό δεν είναι μια διανοητική γνώση. Είναι εμπειρία, που μόνον σ’ αυτόν που έχει την εμπειρία αυτή είναι κτήμα του και σε κανέναν άλλον. Ο Απόστολος Παύλος ονομάζει «επιγιγνώσκοντα», αυτόν που έχει την επίγνωση του Χριστού μέσα του. Αυτός οδηγείται από το πνεύμα του Θεού. Είναι υιός Θεού. «Όσοι ακολουθούν το πνεύμα του Θεού, αυτοί είναι υιοί Θεού.»
Αυτοί είναι «αφορώντες», όπως τους ονομάζει ο Απόστολος Παύλος. Αυτοί ζουν με την προοπτική να αρέσουν στο Θεό. Δεν είναι η προοπτική τους μόνο υλική. Δε ζουν με μόνη την προοπτική του θανάτου.
Κατά τη φιλοσοφία του υπαρξισμού, ο άνθρωπος είναι ένα «ον προς θάνατον», δηλαδή δεν έχει άλλη προοπτική εκτός από το θάνατο. Αυτός ο άνθρωπος έχει χαμένη την ψυχή του. Πού να βρω την ψυχή μου, λέει το λαϊκό άσμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου