Ο Ιησούς τις νόσους έλαβε και τας ασθενείας εβάστασε. Αν οι νόσοι και οι ασθένειες δεν ήταν στην πραγματικότητατα, ψυχοσωματικές ς καταστάσεις, προσωποιούνταν, τί θα φοβούνταν άραγε; Άλλωστε οι γιατροί επισημαίνουν να μην προσωποιούνται, για να μην συνδέεται η ύπαρξή τους με το πρόσωπο. Νομιζω θα φοβούνταν την ανυπαρξία. Οι ψυχοσωματικές καταστάσεις ότταν προσωποιούνται, φοβούνται τη θεραπεία, που θα τις εξαφανίσει.
Στη Γραφή γίνεται σχετική μνεύα στο περιστατικό της θεραπείας των δαιμονιζομένων, όπου οι δαίμονες τρέμουν την άβυσσο της ανυπαρξίας και ζητούν να τους επιτρέψει ο Ιησούς να εισέλθουν στους χοίρους.
Ο Χάντεγκεν (υπαρξιστής φιλόσοφος) θεωρεί τον άνθρωπο "ον προς θάνατον", δηλαδή το ον εκείνο, που προορισμός του δεν είναι η ζωή, αλλά ο θάνατος. . Η φιλοσοφία αυτή απηχεί τις ανατολίτικες ιδέες της απελπισίας και του φόβου. Σύμφωνα με τις ιδέες αυτές ο κόσμος και ο άνθρωπος είναι "μάγια", δηλαδή φαντασία και η μόνη πραγματικότητα είναι η "ανυπαρξία", δηλαδή η απελπισία.
Ο Βουδισμός είναι η θρησκεία της απελπισίας. Ο βουδιστής προσεύχεται στο κενό, και ζητεί να μην υπάρξει (νιρβάνα). Η προσευχή του είναι "κενό, πέρασέ με αντίπερα".(ομ μανι πεντμε χουμ). Οι Πατέρες ονομάζουν τη φαντασία "γέφυρα" από την οποία περνούν οι δαίμονες στην ψυχή και καταργούν την ελευθερία της , η οποία, κατά τους βουδιστές δεν υπάρχει. Γι' αυτό παραιτούνται εκ των προτέρων. Οι πιστοί πείθονται ότι η λύπη τελειώνει με το τέλος της ζωής. Η ζωή μοιάζει με κακό, με το οποίο πρέπει να τελειώνει κανείς μια ώρα αρχύτερα.
(συνεχίζεται)
mlvardospot.blogspot.com
Κυριακή της Πεντηκοστής
23.6.24
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου