"Τί ζητείτε"Την ερώτηση αυτή του Ιησού έπρεπε να κάνω στον εαυτό μου από τότε που κατάλαβα τον εαυτό μου, ιδίως όταν υπέφερα από αρρώστιες ή άλλες δοκιμασίες. "Τί ζητείς; Για ποιό σκοπό ήρθες εδω; Γιατί όμως δεν την έκανα ποτε και περίμενα να την κάνω εις τας δυσμάς του βίου;
Αντί απάντηση στο άγνωστο πεπρωμένο, προσπάθησα να ανακαλύψω στη Φύση και στην Τέχνη μια ελεκτή συγκίνηση για το πνεύμα μου, η οποία δεν είχε μια πλήρη απάντηση στο ερώτημα "γιατί ήρθα εδω"".
Ο προφήτης Ιωνάς βυθισμένος στο σκοτάδι του κήτους αναρωτιόταν άραγε για ποιό σκοπό είχε έρθει ε΄δω; Μήπως για να μάθη την υπακοή στο θέλημα του Θεού; Μήπως το πνεύμα του δεν του αρκούσε να βελτιώσει την ανυπακοή το; ΉΘελε να μάθει την αλήθεια που θα τον ελευθερώσει και που είναι η υπακοή στο θέλημα του Θεού.
Πόσο μεγάλο κύκλο πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε στο απλό, να ενστερνιστούμε την αλήθεια του Χριστού που είναι η διαρκής μνήμη του Θεού! Πόσο απλά το λέει ο στίχος του Ψαλμού "εμνήσθην του Υψίστου και ευφράνθην."
Ίσως μια απάντηση που ήρθε σαν έλαμψη σε μένα είναι "να χαίρομαι με το Θεό.> Αυτό ζητώ κι αυτό είναι ίσως το μέγιστο μάθημα. Αφού ο Θεός με βλέπει, γιατί ζητώ την μάταιη δόξα των ανθρώπων; Γιατί δεν μου ααρκεί΄να χαιρομαι με το Θεό;
Θα μου πείτε και γιτί γράφεις; Γράφω γι' αυτό που λεει ο Απόστολος "ευδοκούμεν δούναι υμίν ου μόνον το ευαγγέλιον του Θεού αλλά και τα εαυτών ψυχάς.... Κατ' ενώπιον του Θεού λαλούμεν...Ευχαριστώ το ΘΚεό πάντων υμών γλώσσαν λαλών."
Παραθέτω εδώ μια παράγραφο από το βιβλίο του Φρειδερίκου Γ΄Φάρραρ, Ο βίος του Χριστού, που μετέφρασε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης κι είναι απόλαυση να το διαβάζεις: Γράφει ο Φάρραρ: για την ερώτηση του Ιησού "Τί ζητείτε;": Πόσον όμως βαθεία και πλ΄,ηρης σημασίας είναι η ερώτηση του Χριστού; Είς από τους μεγαλυτέρους αγίους της Δυτικής Εκκλησίας, ο άγιος Βερνάρδος, αυνήθιζε να προειδοποιεί εαυτόν διά της μεγάλης ταύτης ερωτήσεως: Bernarde, ade quid veisti? -Βερνάρδε, ,προς τίνα σκοπόν ήρθες ενταύθα;"
Προκειμένου να εξετάσει τις εαυτόν, προκειμένου ν'[ ανιχνευση εντός της συνειδήσεώς του, δεν υπάρχει νβαθυτέρα ερώτησις. όλη όμως η σημασία της συνεκεντρούτο εις δύο απλάς λέξεις: " Τί ζητείτε;".
mlavardospot.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου