Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
Ψυχολογική προετοιμασία
Η εποχή μας δεν συμπαθεί την αλήθεια και τον αυορμητισμό. Για εκείνους που θέλουν να είναι ο εαυτός τους θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν στον προγραμματισμό, στην προετοιμασία, στο τυπικό φέρσιμο. Δύσκολα θκα μπορέσει κανείς να ζει με τον εαυτό του. Μάλλον πρέπει να τον ξεχάσει. Εκείνοι πάλι που αγνοούν ότι έχουν έναν μοναδικό εαυτό, δε θα νιώσουν καμιά δυσκολία να ζουν με τον "ετοιματζίδικο" εαυτό τους. Δεν ξέρουν κανέναν τρόπο υπάρξεως από τον προετοιμασμένο από άλλους. Σε όλους όμως τόσο τους φιλους του αυθορμητισμού και της ειλικρίνειας όσο και τους συμβιβασμένους με την εποχή που αγαπάει πάνω από όλα την ευκολία, που χαρίζουν οι σύγχρονες ανέσεις, είναι ανάγκη να προετοιμαστούν για όλα ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα, π.χ.την τόλμη να βγουν στη σύνταη ή ν' αγοράσουν καπέλο ή μπαστούνι μια μεγαλύτερη ή μικρότερη ψυχολογική προετοιμασία, ανάλογα με την ευαισθησία του ενδιαφερομένου.
Η συγγραφέας του βιβλίου "Το σώμα έχει τη δική του λογική" Τερέζ Μπερτερά ,ονομάζει τις σωματικές ασκήσεις που προτείνει στον αναγνώστη της "προεοιμασίες;" Γιατί ονομάζει προετοιμασία την κάθε άσκηση δεν ξέρω. Ίσως γιατί κάθε άσκη είναι μια ή πολλές πράξεις. Η άσκηση για την συγγραφέα είναι κάτι που "γίνεται". Δεν την μαθαίνεις αν δεν την κάνεις. Το ίδιο ισχύει σε όλα και ιδίως στην προσευχή και στις δεήσεις. Γι' αυτό ην προσευχή και τη δέηση δεν την λέμε απλώς, αλλά την κάνουμε: Ο Απόστολος Παύλος γράφοντας στις επιστολές του για τη δέηση λέει να κάνουμε δεήσεις, για να γίνουμε "δεόμενοι" όπως αυτός. Και μάλιστα να τις κάνουμε με χαρά: Γράφει επί λέξει; " Γίνετε δεόμενοι, μετά χαράς την δέησιν ποιούμενοι."
Αν δεν καταπιαστούμε με την άσκηση, δεν την κάνουμε, διαβάζοντάς της σε κάποιο βιβλίο ή βλέποντάς την στην εικόνα της τηλοψίας. Θεωρώντας την άσκηση αναγκαία σε ό,τι αν κάνεις μερικοί έφτασαν στο σημείο να ασκούνται σε όλη τους τη ζωή, αντί να ζουν. Θα μπορούσαν να πουν γι' αυτό ότι ξόδεψαν τη ζωή τους ασκούμενοι στο να ανακαλύψουν την καλύτερη ζωή. Αλλά μάταια διότι η ζωή δεν είναι ποτέ η ίδιο. Δεν υπάρχουν στο σύμπαν ούτε δυο σταγόνες ύδατος όμοιες. Άρα παρόλο ότι η επανάληψη γενικά είναι κουραστική, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Κάτι τέτοιο υποστηρίζει, αν το κατάλαβα καλά, διότι είναι δυσνόητο στην απλότητά του, ο Δανός φιλόσοφος Κίρκεγκωρ, στο κλασίκό βιβλίο του 'Επανάληψη", Εκδόσεις Παπαζήση. .
Έχω περάσει πολλά στάδια προετοιμασίας για πάμπολλες περιπτώσεις , ώστε να μου μείνει και εμένα μια γεύση ότι δεν έζησα τη ζωή μου, παρόλο, που προετοιμαζόμουν συνεχώς από τότε που θυμμαμαι τον εαυτό μου. Μάλλον με φέβιζε η έλλειψη προετοιμασίας γι' αυτό και δεν την άφησα ποτέ, ενώ έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο, να υπάρχουν όρια στην προετοιμασία. Να λέμε κάποτε, για την περίπτωσή μας, κάτι ανάλογο με αυτά τα σημαδιακά λόγια:"Οι δυο μας τώρα!, του ήρωα του Μπάρμπα Γκοριό, Ονορέ ντε Μπαλζάκ, που ο νεαρός ήρωας κοιτάζοντας το Παρίσι από κάποιο λόφο, είπε γεμάτος: αποφαστιστικότητα ".
Στην αριστουργηματική ταινία ¨Φάλαινες του Αυγούστου" ο ήρωας είναι ένα συμπαθέστατος γέρος, που έμεινε μόνος, γιατί ήταν αναποφάσιστος και ποτέ δεν τόλμησε να αποκτήσει μια σύντροφο στη ζωή του. Κι όμως υπήρχαν μρποστά στα μάτια του γυναίκες που τον ήθελαν και θα ταίριαζαν να ζούνε μαζί. Ποτέ δεν τόλμησε να πάρει την απόφαση, διαλέγοντας ολοένα και νέες υποψήφιες, με τις οποίες περιόρισε τις σχέσεις του στη φιλία. Το έργο τελειώνει με τα λόγια αυτά του συμπαθητικού ήρωα: "Ξόδεψα τη ζωή μου επισκεπτόμενος φίλους", εννοώντας ότι ξόδεψε τη ζωή του σε μια ατέλειωτη ψυχολογική προετοιμασία.
mlvardospot.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου