Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024

Παράπονα

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Είναι γνωστή η λαϊκή έκφραση "τα παράπονα στο Δήμαρχο". Έτσι έλεγαν οι παλιοί. Τώρα κανείς δεν το λέει αυτό. Η έκφραση έχει διπλή σημασία, θετική και αρνητική.

Θετική είναι τα παράπονα, δεν αφορούν αυτόν που τα διατυπώνει ούτε τους φίλους του και τους δικούς του, αφορούν την πόλη και τον πολιτισμό. Αρνητική είναι όταν τα παράπονα αφορούν μόνο τον ΄παραπαονούμενο.
Στη δεύτερη περίπτωση δεν είναι μόνο αρνητική είναι και ανώφελη και μάταιη. Είναι προΙόν αυτοεκμηδένισης. Ο ίδιος ο παραπονούμενος, που ακόμα κι αν έχει δίκιο , θα βρεθεί στη χειρότερη θέση.
Θυμάμαι κάποιον άνθρωπο, αληθινά γενναίο, στην Κάλυμνο. Έναν βαρκάρη, τον κυρ Αντώνη, που έσωσε πολλούς που τους φυγάδευε στην Αφρική.
Ήρθε σε μένα, όχι όπως στο δήμαρχο γιατί δεν ήμουν, αλλά ως σε φίλο, επειδή αγαπούσα τις ιστορίες του ως ναυτικός.. Ήταν ανώτερος από παράπονα.. Κράταγε στα χέρια τοιυ ένα χοντό φάκελλο, με επιστολές που κανείς δεν τις διάβαζε, επιστολές ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης, από Έλληνες και ξένους, που τους έσωστε χάρις στο θάρρος του, στον ηρωΪσμό του και στην αγάπη τοιυ της Πατρίδας.
Εκείνοι που σώθηκαν και του χρωστάνε τη ζωή τους, έγραψαν γράμματα, που κανείς δεν τα διάβασε κι ο ίδιος δεν ήξερε να διαβάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου "Παρακαλώ ουν υμάς, αδελφοί, διά των οικτιρμών του Θεού, παραστήσαι τα σώματα* υμών θυσίαν ζώσαν, αγίαν, ευά...