Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
Η επιστήμη για τα όνειρα λέει πως είναι οι εντυπώσεις της προηγούμενης ημέρας. Αυτό φαίνεται αληθινό, αν και δεν υπαγονται σε μια κατηγορία όλα τα όνειρα.
Το όνειρο που είδα ψες το βράδυ, προήλθε από τα διαβάσματα της προηγούμενης μέρας. Διάβαζα το βιβλίο του Σίλερ Καλλίας ΄κη περί κάλλους σε κάποιο σημείο που αναφέρεται στον Καντ, στην άποψή του περί του ωραίου. Ο Κάντ λέει ότι ο σκοπός του ωραίου είναι ηθικός, δηλαδή μας ανεβάζει σε ανώτερο επίπεδο από αυτό της πραγματικότητας που μας έδωσε τα στοιχεία του ονείρου. Ο Καντ βλέπει ηθικό σκοπό του ωραίου, ενώ ο Σίλλερ θεωρεί ότι ο σκοπός του ονείρου είναι η ελευθερία.
Και ο Κάντ με τον ηθικό σκοπό του ονείρου και ο Σίλλερ, διάβασαν το Ευαγγέλιο, αν και δεν το αναφέροιυν καθόλου.
ΥΠάρχουν, λοιπόν, για τους δύο αυτούς φιλοσόφους, δύο απόψεις για το ωραίο, η μία του Καντ, που θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε , άποψη του πρακτικού λόγου, δηλαδή του λόγου, που προέρχεται από την αισθητή πραγματικότητα, ενώ η άποψη του Σίλλερ, προέρχεται από τον πνευματικό (τον ιδεατό) λόγο.
Τελικά κι οι δυο, ανάλογα με την ερμηνεία, έχουν βάση το Ευαγγέλιο, τόσο ο Καντ που μιλάει για αισθητή πραγματικότητα, όσο και ο Σίλλερ, που μιλάει για την πνευματική πραγματικότητα.
Κανένας, λέει η Γραφή, δεν μπορεί να βάλει θεμέλιο α΄λλο, από αυτό που είναι ο Ιησούς Χριστός. Θα γνωρίσετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει. Η σωτηρία κατά την Ορθόδοξη Χριστιανική Διδασκαλία είναι η ελευθερία, που μας χαρίζει ο Χριστός, ξεπλένοντας τις αμαρτίες μας με το αίμα Του.
Ότι και ο Καντ, βασίζει το ωραίο στην πνευματική πραγματικότητα προκύπτει, αν λάβουμε υπόψη ότι ο άνθρωπος δεν έχει μόνο αισθήσεις του σώματος, αλλά έχει και αισθήσεις του πνεύματος.
Ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης , καθηγητής της δογματικής και συμβολικής θεολογίας της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίλας, επισημαίνει τον κίνδυνο της κατά γράμμα και όχι κατά πνεύμα ερμηνείας του Ευαγγελίου και της Αγίας Γραφής. . "Ευρισκόμεθα εις μίαν επικίνδυνον διά την Ορθοδοξίαν κατάστασιν εις την μόρφωσιν των θεολόγων, η οποία ουδεμια σχεσιν έχει με την θεολογικήν μέθοδον της Αγίας Γραφής και των Αγίων Πατέρων.
(Πρωτοπρ.. Ιωάννου Σ. Ρωμανίδουμ Δογματικοή και Συμβολική Θεολογία, Εκδ. Π.Σ. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου