Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
Η κεντρική ιδέα της φιλοσοφίας του "φιλοσοφικού αποκρυφισμού", είναι ότι όλες οι φιλοσοφικές θεωρίες δεν ισχύουν παντού και πάντοτε. Η μόνη η οποία υποστηρίζει την αδυναμία της φιλοσοφίας είναι η φιλοσοφία της απόκρυψης της αλήθειας της ζωής.
Ένας σύγχρονος Εβραίος φιλόσοφος είπε πως η ανθρωπότητα προσπάθησε να βρει την αλήθεια με το νου. Είναι καιρός τώρα, να προσπαθήσει με την καρδιά. Οι αιώνες που έρχονται, αν δεν γίνουν χριστιανικοί, δεν θα υπάρξουν.
Σκοπός της φιλοσοφίας είναι η απόκρυψη της αλήθειας, παρόλο που θέλουν να πείσουν ότι αποκαλύπτουν την αλήθεια. Αλλά η μία θεωρία ακυρώνει την άλλη, με μοναδική ίσως εξαίρεση τη φιλοσοφία η οποία υποστηρίζει ότι οι φιλοσοφίες ακυρώνουν η μία την άλλη. Τελικά, ποιός είναι ο σκοπός της φιλοσοφίας;
Ο Ιησούς είπε, οι φτωχοί θα υπάρχουν πάντοτε. Αυτό αποδεικνύει η ιστορία των εθνών και των κρατών. Ποιός είναι ο στόχος όλου αυτού του ανταγωνισμού στη δύναμη, για να μη ισχύει ποτέ η δημοκρατία που θέτει όριο στον πλούτο και στη φτώχεια και θεραπεύει την μιμητική βία. Αντί τα κράτη να ξοδεύουν τον κόπο των λαών, στη θεραπεία του ανθρώπου από την ιδιοτέλεια, ανταγωνίζονται στην απόκτηση δύναμης, για να διατηρούν τη φτώχεια και την αδικία;
Ποιός είναι ο στόχος όλων αυτών των ανταγωνισμών, που καταλήγει στο βιασμό του ανθρώπου και της Φύσης; Όλη αυτή η σκευωρία επιστήμης, βιομηχανίας, εμπορίου κ.α΄; Επικρατούσα φιλοσοφική θεωρία, η οποία αποτελεί το μοντέλο για όλο τον κόσμο είναι η βούληση τωνπλουσίων για τη δύναμη. Ο άρχων του κόσμου είναι ο θεός του χρήματος, ο μαμωνάς.
Ποιός είναι ο αληθινός άρχοντας. Ο αληθινός άρχοντας είναι αυτός που αγαπάει το λαό περισσότερο απ΄ τον εαυτό του. Μόνο η δημοκρατία με την αγάπη για τους φτωχούς μπορεί να βάλει όρια στον πλούτο και στη φτώχεια. Αλλά ποιός θα θεραπεύσει την ιδιοτέλεια και την "μιμητική επιθυμία"; (Ρενέ Ζιράρ, Κεκρυμμένα από καταβολής). Οι Γεργεσηνοί, στην αρχαία Δεκάπολη δεν επέτρεψαν την εισοδο του Ιησού, για να θεραπεύσει τους φτωχούς στην περιφέριά τους.
Με αυτό το σκεπτικό η Πίστη, η Ελπίδα, η Αγάπη και όλες οι αρετές δεν είναι φιλοσοφία. "Η πραγματική σοφία και η αληθινή μόρφωση εν είναι τίποτε άλλο, παρά η πίστη και ο σεβασμός στο Θεό". (Ιερός Χρυσόστομος, ΕΠΕ 28,520). " Οπως η όραση είναι ανώτερη απ΄όλες τις αισθήσεις, έτσι και η προσευχήκ είναι η πιο θεία απ΄ όλες τις αρετές." (Όσιος Νείλος, Περί προσευχής 150).
mlvardospot.blogspot.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου