Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
Στην Καινή Διαθήκη και συγκεκριμένα στις επιστολές του αποστόλου Παύλου διαβάζουμε ότι γνωρίζουμε ότι ο Ιησούς κατοικεί μέσα μας. Τί σημαίνει αυτό; Πώς είμαστε κατοικητήριο του Ιησού μέσα μας;
Τί εννοούμε ονομάζοντας τον εσωτερικό μας κόσμο, "πνευματικό κόσμο" ή "καρδιά" ή "τα μέσα μας"; Είναι φανερό ότι εννοούμε ότι το πνεύμα του Θεού είναι ενωμένο στον Ιησού μέσα μας . "Δε θα με δείτε, είπε ο Ιησούς, έως να φτάσετε να πείτε "ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου."
Το πνεύμα του πονηρού, το γέννημα εχιδνών, δεν μπορεί με κανένα τρόπο να ενωθεί με το πνεύμα του Θεού, αγωνιζόμαστε να το βγάλουμε από μέσα μας. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία μεταξύ του φωτός και του σκότους. Αυτο σημαίνουν τα λόγια του Ιησού να αρνηθούμε το πνεύμα του διαβόλου, το σαρκικό φρόνημα.
Σε όλη μας τη ζωή από τότε που ξυπνήσαμε πνευματικά αγωνιζόμαστε να διώξουμε με την νοερά προσευχή το πνεύμα του διαβόλου, το σαρκικό φρόνημα, όπως λέγεται, για να είμαστε ένα πνεύμα με το πνεύμα του Ιησού.
Η καλύτερη γνώση του εαυτού, η μοναδική ίσως είναι η γνώση της Ορθοδοξίας επειδή είναι γνώση του εαυτού. Όλες οι άλλες μέθοδοι γνώσεως του εαυτού υστερούν έναντι της γνώσης της Ορθοδοξίας, η οποία ονομάζεται στην ορθόδοξη Διδασκαλία "νήψη".
Ο λόγος για τον οποίον η γνώση του κόσμου υστερεί έναντι της Ορθοδοξίας είναι ότι η γνώση του κόσμου είναι γνώση για τον εαυτό, όχι του εαυτού. Είναι γνώση της ιδέας του εατού, όχι του ίδιου του εαυτού, η οποία γίνεται κτήμα μας, με την αγάπη. Η Ορθοδοξία δεν είναι ιδεαλισμός.
Η γνώση της Ορθοδοξίας δείν είναι γενική ιδέα, αλλά είναι ύπαρξη και η καλύτερη γνώση της ύπαρξης , η "νήψη", είναι η αγάπη. Γνωρίζω τον εαυτό μου, όπως με γνωρίζει ο Θεός, με την αγάπη Του.
Ο αγαπών τον Θεόν, έλεγε ο άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος είναι εν αυτώ, ενωμένος με τις ενέργειες του Πνεύματος του Θεού.
Η ανθρωπότητα απέτυχε να γνωρίσει τη φύση του ανθρώπου με τη διάνοια. Είναι ο καιρός, λέει κάποιος Εβραίος φιλόσοφος, να προσπαθήσει η ανθρωπότητα με την αγάπη. Αν οι αιώνες που έρχοντας δε γίνουν χριστιανικοί, δε θα έρθουν.
Επικράτησε σχεδόν παντού το αγγλοσαξωνικό μοντέλο με την βουλησιοκρατία των αγγλο-σαξώνων, που επιδιώκει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της γης και των φτωχών λαών. Απόδειξη η σκευωρία επιστήμης, βιομηχανίας, εμπορίου, η οποία επικράτησε παντού και κατέστρεψε το φυσικό περιβάλλον των ανεπτυγμένων λαών.
Ίσως, οι 'Ελληνες φιλόσοφοι δεν είχαν κανέναν να τους μιλήσει για την αγάπη των άλλων. Θεοποίησαν τις ιδέες για την ύπαρξη. Πίστευαν ότι η αγάπη στην εποχή τους είναι ανέφικτη, όπως πιστεύουν και τώρα στο δυτικό κόσμο, και λατρεύουν γενικές ιδέες, αντί της αγάπης των άλλων.
Ο Ντοστογιέφσκι για να δείξει ότι η καλήτερη γνώση του ανθρώπου είναι η αγάπη για τον συγκεκριμένο άνθρωπος και όχι η γνώση για τις γενικές ιδέες περί ανθρώπου είπε: Όταν λέω αγαπώ την ανθρωπότητα, δεν αγαπώ κανέναν άνθρωπο.
mlvardospot.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου