Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
Στή ζωή μας μαθαίνουμε τί να ζητάμε. Μαθαίνουμε από την ίδια τη ζωή από την εμπειρία μας. Γιατί άραγε είπε ο Κύριος στους Μαθητές Του, μέχρι τώρα δε ζητήσατε τίποτα. Ζητείτε και θα λάβετε, για να είναι η χαρά σας ολοκληρωμένη.
Από τα λόγια αυτά του Κυρίου, βγαίνει το συμπέρασμα, πως η τέχνη της ζωής είναι να ξέρεις τι να ζητείς απ΄ το Θεό. Αν δεν ξέρεις τι να ζητείς, η ζωή θα σου δώσει να καταλάβεις¸ ότι δεν έμαθες την τέχνη της ζωής. Δεν μαθαίνουμε απ΄ τα βιβλία πώς να ζούμε, αλλά η ίδια η ζωή μας διδάσκει με τις πνευματικές μας εμπειρίες.
Αδαής στην Ορθοδοξία δεν είναι αυτός που δεν έχει γνώσεις της ζωής. Η Ορθοδοξία είναι εμπειρική. Αδαής, είναι αυτός αυτός που δεν δοκιμάστηκε στη ζωή του. Μέσα στις δοκιμασίες ευλογούμε τη ζωή . Δεν ξεχνάμε ποτέ να στρέφουμε τον νου μας μέσα μας.
Η μάνα μου με συμβουλευε, "κάνε το σταυρό σου και μη φοβάσαι". Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας το σταυρό μου, δε φοβάμαι. Ο άνθρωπος γίνεται δούλος εκεί όπου νικιέται. Γίνεται δούλος στους δαίμονες της λήθης, της άγνοιας και της ραθυμίας. Θα χαίρεσαι νικώντας τους δαίμονες. Χαιρόμαστε ενωμένοι με το Χριστό . Το πνεύμα του Θεού ενώνεται με το πνεύμα μας στο πρόσωπο του Ιησού.
Τα πάντα στη δημιουργία του Θεού έχουν ρυθμό και τάξη, εκτός απ΄ το θάνατο, που είναι αταξία, δυσαρμονία, διάλυση, που δεν ταιριάζει με το πνεύμα της δημιουργίας του Θεού, η οποία δημιουργήθηκε για να μείνει.
Το Άγιο Πνεύμα δημιουργεί τη ζωή της τελειότητας που είναι η πνευματική αγάπη. Μόνο με την αγάπη των άλλων ο άνθρωπος αισθάνεται πλήρης. Δεν έχουμε όλοι πνευματικό σώμα ενωμένο με το πνεύμα του Θεού, αλλά μόνο οι πιστοί στην Ανάσταση του Χριστού. .
Το Πνεύμα του πιστού στην Ανάσταση του Χριστού νωρίζει τον εαυτό του με την ευχή της ενόρασης και έτσι βλέπει και το νου των άλλων και επικοινωνεί με τους άλλους, έχοντας πλήρη σύμπνοια. Με τον σύνδεσμο της ειρήνης έχουμε ενότητα μεταξύ μας και ευχαριστούμε το Θεό!
Παλιότερα υπηρξαμε δούλοι της αμαρτίας, τώρα όμως δεχτήκαμε με την καρδιά μας και υποτάξατε όλο το είναι μας στην αλήθεια που διδαχτήκαμε. Λογίζεσθε, λέει ο Απόστολος, ότι ο εαυτό σας είναι νεκρός για την αμαρτία και ζωντανός για το Θεό, ενωμένος με το Κύριό μας Ιησού Χριστό.
Είναι περίεργο , πώς κάθε αξιόλογη ιστορία , περιέχει ένα ή και περισσότερα ζώα. Το βιβλίο της Γενέσεως π.χ. στη Γραφή, περιέχει
το φίδι . Μοιάζει άραγε ο νους του φιδιού με το νου του ανθρώπου; Αν κρίνουμε από τον διάλογο ανάμεσα στο φίδι και στην Εύα, το
φίδι έχει τόσο αναπτυγμένο νου, που μπορεί να γνωρίζει τον ψυχισμό της Εύας και τα αδύνατα σημεία του χαρακτήρα της. Το φίδι είναι σύμβολο της ιατρικής επιστήμης , που σημαίνει ότι το ζώο αυτό έχει αναπτύξει την ποσότητα του νου, ώστε να μοιάζει με το νου του ανθρώπου,
Υπάρχει πράγματι ομοιότητα ως προς την ποσότητα του νου μεταξύ ανθρώπου και ζώου, αλλά δεν υπάρχει ομοιότητα ως προς τηνποιότητα. Το ζώο δεν θα έχει ποτέ το νου του ανθρώπου, όπως και ο άνθρωπος δεν θα έχει ποτέ το νου του ζώου.. Και στον πιο πορωμένο εγκληματία, υπάρχουν ίχνη ελευθερίας, ως εικόνα του Θεού.
Αν ένας άνθρωπος αναπτύσσει μόνο την ποσότητα του νου δεν θα είναι από την άποψη της ποιότητας του νου άνθρωπος, αλλά μαύρο φίδι, (διάβολος), όπως αυτό που εξαπάτησε την Εύα στον παράδεισο.
mlvardospot.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου