Δευτέρα 28 Απριλίου 2025

Η ζωή είναι δώρο του Θεού !

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου 

Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο, για να ζει σε όλη την αιωνιότητα .Πώς το μπορεί να το δεχθεί κανείς ότι η ζωή είναι αιώνια, με όλες τις δοκιμασίες; Πώς μπορεί να δεχθεί ότι ο Θεός επιτρέπει να υπάρχει το Κακό; 

Κι όμως  οι δοκιμασίες όχι μόνο δεν εμποδίζουν να πιστεύουμε στο Θεό. Οι δοκιμασίες, στηρίζουν την πίστη στο Θεό! Η αληθινή ζωή δεν είναι εδώ.Η αληθινή ζωή είναι αιώνια. Δε ζει κανείς στην αιωνιότητα  σ' αυτή τη γη. Μέσα στον πόνο και στη λύπη ευλογούμε τη ζωή και στηρίζουμε την ελπίδα μας στο ζώντα Θεό.   

Αυτός  που δε βλέπει τη ζωή  ότι είναι δώρο του Θεού, δεν έχει  ελπίδα στο Θεό, και δεν πιστεύει ότι ο προορισμός του ανθρώπου  είναι η ένωσή του με το Θεό.   

Γι' αυτόν όμως που έχει την ελπίδα του στον ζώντα Θεόν ,  ο Θεός  προορίζει τον άνθρωπο για την πνευματική ζωή. Αυτό το νόημα έχουν  οι δοκιμασίες . "Κράτει το νου σου στην κόλαση και μην απελπίζεσαι", αυτό προτρέπει ο Άγιος Σιλουανός για τον σύγχρονο άνθρωπο. 

Με τα καλά και με τα κακά, θα αποδεχθούμε και θα γνωρίσουμε τη ζωή ως δώρο τοιυ Θεού. Το πνεύμα του ανθρώπου ενώνεται  με το Πνεύμα του Θεού, όπου δεν υπάρχει λύπη και στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητος.  

mlvardospot.blogspot.com 


ΣΤΙΧΟΙ ΑΠ' ΤΗ ΓΡΑΦΗ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

1. Απαρνησάσθω εαυτόν, διώξε το σαρκικό φρόνημα.

2.Και αράτω τον σταυρόν αυιού, και τα κακά δεχούμενα από αυτόν. 

3.Αδιαλείπτως προσεύχεσθε, η ευχή, η επίκληση.

5.Η ζωή δώρο του Θεού.

6.Έλθετε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς. 

7. Δεν αναπαυόμαστε αν δεν αποδεχόμαστε και δε γνωρίζουμε τη ζωή ως δώρο του Θεού. 

8,Μη ταρασσέσθω η καρδία υμών και μη δειλιάτω.

9. Εις τί εδειλιάσατε. Εγώ ειμί εν υμίν.

Κυριακή 27 Απριλίου 2025

Το μέγιστον μάθημα

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Το μέγιστον μάθημα που  μόνο μέσα στις δοκιμασίες το μαθαίνουμε είναι να παραδεχτούμε και να γνωρίσουμε τη ζωή ως δώρο του Θεού. Θα μπορούσαμε να πούμε, πως ο Θεός  επιτρέπει τις δοκιμασίες. μόνο γι' αυτό. Δεν μαθαίνουμε ποτέ το μέγιστο μάθημα απ' τα βιβλία. 

Αυτός είναι ο λόγος, που οι αγράμματες γριές στα χωριά μας, αυτές που ακολουθούν την παράδοση γνωρίζουν αυτή τη σοφία που οι σπουδαγμένοι στα δυτικά πανεπιστήμια την αγνοούν. 

Το άκρον άωτον είναι οι θεολόγοι που σπουδάζουν στα προτεσταντικά πανεπιστήμια την  Θεολογία των Πατέρων. Αυτός είναι ο λόγος που ονομάζουν τη θεολογία τους "Νεοπατερική", ακόμα και την Ορθοδοξία την αποκαλούν "νεο-ορθοδοξία". 

Ένας συγγραφέας κάθε φορά που ήταν σε δύσκολη θέση , αναρωτιόταν,τί άλλο πρέπει να μάθει για την ορθή διδασκαλία. Του έλεγα δεν είναι δυνατόν όλες οι θρησκευτικές διδασκαλίες να είναι ορθές. Ήταν οικουμενιστής με επίγνωση ή εν αγνοία. 

Μελετούσε τους Ψαλμούς του Δαβίδ, που δεν τους αποχωριζόταν ποτέ. Προφανώς δε μιλετούσε το Ευαγγέλιο ούτε εμβάθυνε στην Ορθόδοξη Διδασκαλία. 

Συζητώντας κάποτε για την πίστη στο Χριστό του είπα δεν είναι ορθή η πίστη ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην αλήθεια. Να εξετάζουμε τα πνεύματα προτρέπει ο Απόστολος Πέτρος . Να μη πιστεύουμε σε κάθε πνεύμα.  Έμεινε κάμποση ώρα σιωπηλός και κατόπιν ψιθύρισε στον εαυτό του: τί άλλο πρέπει να μάθω.

mlvardospot.blogspot.com  



ΛΟΓΙΣΜΟΙ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Το ερώτημα  για τους λογισμούς που μας ενδιαφέρει εδώ είναι πώς οι λογισμοί του καλού είναι τόσο αδύνατοι μπροστά στους λογισμούς του κακού. 

Από πού αντλούν τη δυναμή τους οι λογισμοί; Ποιός δημιουργεί τους λογισμούς; Κατά τον Καντ ο εγκέφαλος δεν δημιουργεί τους λογισμούς. Ο εγκέφαλος συγκρατεί τους λογισμούς,

 Ένα σπουδαίο ερώτημα για την κατάσταση της ψυχής είναι η διαφορά  ανάμεσα στους καλούς και στους κακούς λογισμούς. Γιατί είναι πάντα πιο δυνατός ο λογισμός του κακού; Ενώ ο λογισμός του καλού είναι λιγότερο δυνατός; 

Ένας μοναχός αναρωτιόταν , γιατί η αρρώστια καλλάει, ενώ η υγεία δεν κολλάει;



Πίστη και ελευθερία

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

"Ειρήνην την εμήν δίδωμι υμίν." (Ιωάν.ιδ΄, 27)

  Αν θέλει κανείς να με ακολουθήσει  λέει ο Ιησούς τους Μαθητές Του, ας απαρνηθεί τον εαυτό του και ας σηκώσει το σταυρό του και ας με ακολουθήσει.  

Ποιός μπορεί να αρνηθεί τον εαυτό του; Τί σημαίνει "αρνούμαι τον εαυτό μου;" Ποιός μπορεί επίσης  "να σηκώσει το σταυρό του";

Υπάρχουν έγκυρες απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, αλλά δεν αρκεί να γνωρίζει κανείς από τα βιβλία, τί πρέπει να κάνει για να ακολουθήσει τον Ιησού. Και για ποιόν σκοπό να ακολουθήσει τον Ιησού; 

Δε φτάνει να ξέρουμε από τα βιβλία τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά. Δεν φτάνει γιατί δεν είναι δικές μας απαντήσεις, αλλά του Θεού. Ούτε η ελπίδα ούτε η πίστη είναι δικές μας. Ο Θεός τίς δίνει μέσα μας. Εκείνος γνωρίζει, αν είμαστε σε θέση να τις δεχθούμε. Δεν είναι γνώση θεωρητική. Είναι γνώση από εμπειρία σε εμπειρία. "Η Ορθοδοξία είναι εμπειρική επιστήμη" (Ιωάννης Ρωμαϊδης)

Πρέπει να είμαστε σε θέση να τη δεχθούμε. Δεν θα έγραφε ο Ντοστογιέφσκι το διάλογο του στάρετς Ζωσιμά με τον Δημήτρη Καραμαζώφ, αν δεν είχε λάβει τις απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτήματα στη βασανισμένη ζωή του. "Μέσα στον πόνο θα ευλογήσεις το Θεό", λέει ο Ζωσιμά στον Καραμαζώφ.

Πώς μέσα στον πόνο ευλογούμε το Θεό;  Ευλογούμε το Θεό μέσα στη χαρά μας. Να ευλογούμε το Θεό και μέσα στη λύπη μας; Αυτό με συμβούλευε το Ρηνιώ, η μάνα των ψαράδων και των ναυτικών, που κάθε ώρα και στιγμή πάλευαν με τα κύματα και με το θάνατο." Και τα καλά και τα κακά δεχούμενα."  

Όταν μου μιλούσε το Ρημιώ καθόταν στο τσιμέντο, μπροστά στη μικρή σπιτακούλα της,  δίπλα στη θάλασσα, στον Άγιο Στέφανο. Για μένα είχε πάντοτε ένα σκαμνί, γιατί δεν ήμουν συνηθισμένος να κάθομαι στις πλάκες του τσιμέντου.Ήμουν τότε 27 χρονών και είχα πάει στην Κάλυμνο απ΄τη Θεσσαλονίκη, μόλις τελείωσα τη δικηγορική άσκηση. 

Έπρεπε να περάσουν κοντά έξι δεκαετίες για να καταλάβω τα λόγια του Κυρίου Ιησού στο Ευαγγέλιο, " ει τις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι."

Αν ρωτήσεις γιατί; Πρέπει να διαβάσεις τα λόγια του Ιησού "έλθετε πρός με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς'.  Πρέπει να παραδεχθείς και να γνωρίσεις τη ζωή ως δώρο του Θεού." (Μέρτον)

Κατόπιν θα δώσεις τη δική σου απάνηση στο "απαρνησάσθω εαυτόν" και στο "αράτω τον σταυρόν και ακολούθει μοι." 'Εχουμε μέσα μας, αυτό που λέμε "εαυτόν", που είναι ένας απατεώνας και υποκριτής', γέννημα του διαβόλου, που μας εμποδίζει να έχουμε την ελπίδα μας στο Χριστό.

 Έχουμε επίσης μέσα μας αυτό που ο Απόστολος Παύλος το ονομάζει "πνευματικό σώμα-γέννημα του Θεού". Με το πνευματικό σώμα του Θεού θα παραδεχθούμε και θα γνωρίσουμε τη ζωή ως δώρο του Θεού. 

Θα μου πείτε γιατί να τα γνωρίσω όλα αυτά με την πνευματική μου εμπειρία; Διότι χωρίς την πνευματική σου εμπειρία, δε θα βρεις ανάπαυση σ' αυτή τη ζωή. "Την ειρήνην την εμήν δίδωμε υμίν". Σας δίνω τη δική μου ειρήνη, λέει ο Ιησούς στους Μαθητές Του. "Ειρήνην αφίημι υμίν. ειρήνην την εμήν δίδωμι υμίν. ου καθώς ο κόσμος δίδωσιν, εγώ δίδωμι υμίν.  μη ταρασσέσθω υμών η καρδία μηδέ δειλιάτω. " (Ιωάν.ιδ΄27).

mlvardospot.blogspot.com 




Σάββατο 26 Απριλίου 2025

ΤΟ ΑΛΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ !

 Το Μόσχου Λαγκουβάρδου

Έλθετε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς.Ο γαρ ζυγός χρηστός και το φορτίον μου ελαφρύ. "  Ελάτε σε μένα όλοι εσείς που κοπιάζετε και σηκώνετε φορτία κι εγώ θα σας ελευθερώσω από την καταπίεση. 

Σε άλλο σημείο του ευαγγελίου ο Ιησούς λέει πως αν θέλει κάποιος να ακολουθήσει τον Ιησού, θα απαρνηθεί τον εαυτό του και θα σηκώσει το σταυρό του. Εννοεί ότι θα απαρνηθεί  κανείς τον εαυτό του που είναι γέννημα του διαβόλου και θα σηκώσει το σταυρό του, δηλαδή θα δεχθεί και τα κακά.  

Αυτά δεν είναι να τα λέει κανείς και να τα γράφει. Αυτα΄έχουν αξία, να τα ακολουθεί στη ζωή του. Μέσα στον πόνο, θα ευλογήσεις τη ζωή, γράφει ο Ντοστογιέφσκι στο μυθιστόρημά του Αδελφοί Καραμαζώφ. 

Ο Απόστολος Παύλος λέει να μην αποφεύγουμε τις δοκιμασίες. Να μην είμαστε αδόκιμοι και να περιοριζόμαστε μόνο στις γνώσεις, που είναι άχρηστες.  Η Ορθοδοξία είναι εμπειρική. Μαθαίνουμε από εμπειρία σε εμπειρία. Ομονοούμε με τους άλλους έχοντας κοινές πνευματικές εμπειρίες.

Η λαϊκή παροιμία "και τα καλά και τα κακά δεχούμενα" φαίνεται να μην είναι αληθινή. Πώς είναι δυνατόν να επιδιώκουμε δοκιμασίες στη ζωή;  Κι όμως μόνο στις δοκιμασίες θα παραδεχθούμε και θα γνωρίσουμε τη ζωή ως δώρο του Θεού . Διαφορετικά δε θα νιώσουμε ποτέ ελεύθεροι από το εσώτατο υπαρξιακό άγχος, που βασανίζει τον σύγχρονο άνθρωπο. 

Αυτό δεν το γνώριζε ο αρχαίος δημιουργός του μύθου του Προμηθέα. Ο Προμηθέας έκλεψε απ' τους Θεούς  τη φωτιά που την προόριζαν γι' αυτόν. Δεν γνώριζε ότι μόνο ως δώρο του Θεού αξίζει η ζωή. 

Είναι όμως δώρο η ζωή και με τις δοκιμασίες; Έχουν δίκιο αυτοί που λένε πως τα βάσανα του ανθρώπου είναι το άλας της ζωής; 

mlvardospot.blogspot.com 

Πέμπτη 24 Απριλίου 2025

Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΑΡΚΕΊ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ποιά αισθηση του σώματος διαρκεί περισσότερο; Η όραση; Η ακοή; η όσφρηση;  Νομίζω ότι η αίσθηση του σώματος που διαρκεί περισσότερο από όλες τις άλλες πέντε είναι η όσφρηση. Πέρασαν πάνω από εβδομήντα χρόνια από τότε που σε κάποια βρύση της Δεσκάτης Γρεβενών επάνω στα όρη Καμβούνια, απολάμβανα τη θεΪκή ευωδία των λουλουδιών "Κουρέτσιαντος". Κι όμως τη νιώθω ακόμα κι όταν τη θυμάμαι σαν να είμαι στη βρύση με το πανέμορφο λουλούδι. 

Το Άγιο Πνεύμα ή ακριβέστερον η ενέργεια του Αγίου Πνεύματος περιγράφεται ως "πνευματική ευωδία". Η Γραφή λέει πως το Πνεύμα γίνεται αισθητό σαν απαλή αύρα! Εκείνο που θυμάμαι όσα χρόνια κι αν περάσουν είναι η μυρουδιά της θάλασσας, που μοιάζει με τη μυρουδιά ένος δροσάτου καρπουζιού. 

Πάντοτε κοντά στη θάλασσα ένιωθα να με συνεπαίρνει η φρεσκάδα της θάλασσας. "Τα σπάχνα μου κι η θάλασσα ποτέ δεν ησυχάζουν" (Σολωμός). 

Η Θάλασσα μοιάζει πράγματι με  ευαίθητη ψυχή. Ακόμα κι όταν είναι ήσυχη, βγάζει έξω καθε τι ξένο σ' αυτήν. Μοιάζει τον  άνθρωπο, που θέλει να είναι η εικόνα του Θεού μέσα του πάντοτε καθαρή. 

Είτε το γνωρίζουμε είτε όχι θέλουμε πάντα να είμαστε αυτό που μου είμαστε, αληθινοί.  

Η θάλασσα συμβολίζει το ρητό εκείνο "Νίψον ανομήματα μή μόναν όψιν". Γι' αυτό ο Σωκρατης έλεγε, πως η ζωή δίχως αυτοεξέταση δεν αξίζει. Γνώθι σ' αυτόν. Αυτή είναι η Παράδοση του ελληνικού λαού, η λεγόμενη "νηπτική παράδοση". 

mlvardospot.blogspot.com 


Η ζωή είναι δώρο του Θεού !

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου  Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο, για να ζει σε όλη την αιωνιότητα .Πώς το μπορεί να το δεχθεί κανείς ότι η ζωή είναι αιώ...