Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
Γίνεται προσευχή χωρίς ονόματα και χωρίς αιτήματα; Η προσευχή είναι δέηση. Γίνεται δέηση χωρίς ονόματα και χωρίς αιτήματα; Όταν συνηθίζουμε να προσευχόμαστε στο Θεό με ονόματα και αιτήματα, μας φαίνεται παράξενο να γίνεται προσευχή, χωρίς αυτά.
Παράξενο όμως φαίνεται και όταν προσευχόμαστε με ονόματα και με αιτήματα, σαν να μην γνωρίζει ο Θεός τί έχουμε στην καρδιά μας. Άρα αυτό που είναι απαραίτητο σε κάθε είδους προσευχής είναι το περιεχόμενο της καρδιάς μας.
Όταν επικαλούμαστε το Όνομα του Θεού, ζητάμε τη βοήθεια του Θεού με τον πιο δυνατό και άμεσο τρόπο. Παράδειγμα όταν κάποιον τον κυνηγούν σαράντα λυσσασμένα σκυλιά δε θα φωνάξει "βοήθεια". Θα έχει καιρό και διάθεση να εξηγήσει πως και τί του συμβαίνει, ενώ τρέχει να γλυτώσει; Οπωσδήποτε όχι. Η Επίκληση είναι αρκετή και φανερώνει ότι έχουμε εμπιστοσύνη στη βοήθεια του Θεού.
Άρα δεν θα αναρωτηθούμε, γιατί να προσευχόμαστε αν δεν έχουμε τίποτε να ζητήσουμε από το Θεό; Υπάρχει η προσευχή χωρίς ονόματα και χωρίς αιτήματα. Στην πραγματικότητα υπάρχουν ονόματα και αιτήματα για να βοηθήσει ο Θεός.
Πώς γίνεται αυτό; Γίνεται. Ο Απόστολος Παύλος γράφοντας για τους Εβραίους λέει πως οι Εβραίοι έχουν ζήλο για το Θεό, αλλά δεν έχουν επίγνωση. Έχουν το Θεό στην καρδιά τους. Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει πως έχει στην καρδιά του αγαπημένα πρόσωπα, χωρίς να τα έχει διαρκώς στο νου του ή στα λόγια του.
Όταν δεν έχουμε κάτι στο νου μας, αλλά μπορούμε ανά πάσα στιγμή να το φέρουμε στο νου μας, αυτό δεν είναι λήθη ούτε άγνοια. Λήθη είναι όταν δεν μπορούμε να φέρουμε στο νου μας ονόματα, πρόσωπα, πράγματα, καταστάσεις. Όλα αυτά υπάρχουν φυλαγμένα στη μνήμη μας.
Το στοιχείο της προσευχής που χωρίς αυτό δε γίνεται προσευχή είναι η επίκληση του ονόματος του Θεού. Οι παλιοί όταν παρακαλούσαν για κάτι, επικαλούνταν το όνομα του Θεού. Με το όνομα του Θεού συνδέονται με το Θεό και μεταξύ τους.
Με το Όνομα του Θεού οι Έλληνες στηρίζουμε τις αξίες για τις οποίες ζούμε με ελευθερία εν Χριστώ.
(Συνεχίζεται)