Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

"Πριν γνωρίσετε το Θεό, είσαστε δούλοι στα πτωχά και ασθενή στοιχεία.

Τώρα γνωρίσατε το Θεό, μάλλον γνωσθήκατε απ΄το Θεό, πώς επιστρέφετε πάλιν στα ασθενή και πτωχά στοιχεία και θέλετε να είστε δούλοι σ' αυτά; (Απόστολος Παύλος)

Ο Αίολος, μυθικός ταμίας των ανέμων της ελληνικής μυθολογίας, έδωσε τον ασκό στον Οδυσσέα (το όνομα Οδυσσέας σημαίνει αυτόν που λύνει τις δυσκολίες) και ο Οδυσσέας έκλεισε μέσα τους ανέμους, δηλαδή τα σκάνδαλα και την ακαταστασία.

Ο Αίολος άφηνε να υπάρχουν οι άνεμοι. Άλλοτε τους δέσμευε κι άλλοτε τους έλυνε. "Ανάγκη ελθείν τα σκανδαλα. Είναι ανάγκη να έρθουν τα σκάνδαλα." λέει το αψευδές στόμα του Κυρίου. Αλίμονο, όμως σε κείνους διά των οποίων έρχονται. Αλίμονο σ' αυτούς που τα προκαλούν και δεν τα κλείνουν μέσα στον ασκό, δηλαδή στην άσκηση.

Στην Ορθόδοξη Διδασκαλία δεν σκοτώνουμε το σώμα, αλλά τα πάθη του σώματος, με την άσκηση, δηλαδή με την προσευχή και τη νηστεία.

Η Παράδοσή μας ξεκινάει απ΄ τους αρχαίους και συνεχίζεται στη Χριστιανική Ορθοδοξία.

 

Ο ΔΑΙΜΩΝ ΤΗΣ ΛΑΓΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΙΑΤΟ

Ο δαίμων της λαγνείας είναι ανίκητος, αν δεν νικηθεί ο δαίμων της πολυφαγίας.

Σέρβιρε το φαγητό σου σε μικρό πιάτο. Έτσι θα τρως μικρότερη ποσότητα και αργά. Θα "ψωνίζεις', όπως λέγαμε στο χωριό μου το φαγητό, ιδίως το τυρί. Αν δεν ελαττώσεις την ταχύτητα το λίγο φαγητό σου, θα φαγωθεί με τρεις μπουκιές και ο εγκέφαλος δεν θα προλάβει να καταγράψει τη λέξη "χόρταση".

Το "μικρό πιάτο" είναι το παν. Θα βρεις ένα πιάτο να έχει μόνο "κήτος", δηλαδή βάθος, χωρίς "φτερά". Έτσι δεν θα μπορείς να το κρατήσεις, αν το γεμίσεις χειλη με χείλι. Αναγκαστικά θα βάλεις το φαγητό σου μέχρι τη μέση του πιάτου. Τέτοιο πιάτο θα βρεις στα "πήλινα".

Τρώγοντας λίγο ο ασκός της κοιλιάς σου θα μαζευτεί και δε θα θέλεις πολύ φαγητό για να χορτάσεις.

"Τούτο το γένος δε σώζεται άνευ προσευχής και νηστείας" λέει το αψευδές στόμα του Κυρίου. Νηστεία,


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...