Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

ΗΓΕΜΟΝΑΣ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Για να γίνεις ηγεμόνας πρέπει να είσαι γεννημένος, να εισαι «γεννητάτος», έλεγε κάποιος σοφός γέρος. Μια φορά ένα παιδί γεννημένο ηγεμόνας, πήγε στον πατέρα του και του ζήτησε να του διδάξει την τέχνη να ηγεμονεύει.

Ο πατέρας του υπερήφανος για το γιο του, έσπευσε να του μάθει το μυστικό του ηγεμονεύειν. Ο ηγεμόνας, παιδί μου, του είπε, πρέπει να ξέρει να εκφράζει τους μύχιους πόθους του λαού, αυτούς που ούτε ο ίδιος ο λαός, τους ξέρει.

-Ποιοι είναι οι πόθοι αυτοί πατέρα;
-Οι μύχιοι πόθο του λαού είναι να πεθάνει. Να βοηθήσεις το λαό σου, να μη ζει. Να κάνεις το παν, για να τον πείσεις να αυτοκτονήσει και θα σε κάνει ηγεμόνα του.
-Σοβαρά το λες;
-Δεν το λέω εγώ. Διάβασε τη φιλοσοφία του υπαρξισμού. Ο άνθρωπος, λέει η φιλοσοφία, είναι ον προς θάνατον. Και ο ίδιος ο Πλάτων λέει, πως ο άνθρωπος είναι ον δίποδον, άπτερον.

Ο Διογένης, ο Λαέρτιος, γελούσε με τον ορισμό αυτόν του Πλάτωνος. Μια μέρα, πήγε στην Αγορά, κρατώντας ψηλά και επιδεικνύοντας ένα μαδημένο κοτόπουλο, φωνάζοντας,

«δείτε τον άνθρωπο του Πλάτωνα».!

mlvardospot.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ Πάντοτε την νέκρωσιν του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι περιφέροντες, ίνα και η ζωή του Ιησού εν τω ...