Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΥ

  Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Όταν διαβάζουμε κάποιο βιβλίο με το νου, εξασκείται ο νους μας ή όχι; Παρόλο που έχουμε συγκεντρωμένο το νου μας στο βιβλίο που διαβάζουμε, ο νους δεν ασκείται όσο εξασκείται όταν δεν έρχονται οι σκέψεις απ' έξω.
Δεν εξασκείται γι' αυτό ακριβώς, επειδή οι σκέψεις είναι έτοιμη, κονσερβαρισμένη τροφή. Ενώ όταν ο νους είναι στραμμένος προς τα μέσα και αναζητεί μέσα μας τις λέξεις, η αναζήτηση αυτή είναι δημιουργική. Αναζητώντας τις λέξεις και βάζοντάς τις στη σειρά, ο νους είναι δημιουργικός.
Ο νους για να εξασκηθεί, πρέπει να είναι δημιουργικός. Πρέπει να φτιάχνει ο ίδιος το φαγητό του και μην το τρώει έτοιμο από την κονσέρβα. Ο εγκέφαλος, λένε, αναγεννάται όταν κουράζεται. Όταν είναι ξεκούραστος μαραζώνει. Όλα τα όργανα του σώματος ατροφούν στην ακινησία. Τα στεκούμενα νερά σαπίζουν.
Ο Πλάτων έλεγε "Να καλλιεργείς τις Μούσες και να εργάζεσαι." Δηλαδή να καλλιεργείς τις Μούσες και να εργάζεσαι. Δεν θεωρούσε την Τέχνη, εργασία. Με την ποίηση ξεκουράζομαι από τη δούλεψή της, έλεγε κάποιος ποιητής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ Πάντοτε την νέκρωσιν του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι περιφέροντες, ίνα και η ζωή του Ιησού εν τω ...