Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Ο ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο κόσμος λέει για τους γέρους,  πως οι γέροι δεν έχουν ζωή και ζούνε με τις αναμνήσεις τους. Ο κόσμος όμως έτσι αδικεί τους γέρους. Το γήρας είναι του σώματος. Η ψυχή δεν γεράζει . Οι γέροι ελπίζουν κι αυτοί και πιστεύουν στο Χριστό όπως κι ένας νέος.. Ζουν τις αναμνήσεις τους με το πνεύμα του Χριστού. Δεν επαναλαμβάνουν τη ζωή. Το πνεύμα τους με την πίστη στο Χριστό ανοίγει καινούριους κόσμους και κάνει και τους γέρους καινούριους ανθρώπους. 

Τα λόγια του Αποστόλου Πέτρου στην πρώτη του επιστολή δεν διακρίνουν τους ανθρώπους σε ηλικίες, αλλά στην πίστη. Γράφει ο Απόστολος Πέτρος: "Ευλογητός ο Θεός και πατήρ του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ο κατά το πολύ αυτού έλεος αναγεννήσας ημάς εις ελπίδα ζώσαν δι' αναστάσεως Ιησου Χριστού εκ νεκρών, εις κληρονομίαν άφθαρτον και αμίαντον και αμάραντον, τετηρημένην εν ουρανοίς εις υμάς. τους εν δυνάμει Θεού φρουρουμένους διά πίστεως εις σωτηρίαν ετοίμην αποκαλυφθήναι εν καιρώ εσχάτω. (...)αναγεννημένοι ουκ εκ σποράς φθαρτής, αλλά αφθάρτου, διά λόγου ζώντος Θεού και μένοντος εις τον αιώνα." ((1 Πέ Ι,3,23)

Από το τροπάριο του πρώτου ήχου "Του λίθου  σφραγισθέντος " και από τους στίχους  "ανέστης τριήμερος σωτήρ, δωρούμενος τω κόσμω την ζωήν" συνάγεται ότι υπάρχει ανάσταση ζωής και ανάσταση κρίσεως. Ανασαίνονται οι πιστοί στο Χριστό για να ζήσουν  με το Χριστό και ανασταίνονται οι μη πιστοί για να ζήσουν χωρίς το Χριστό. Κόλαση είναι να ζεις χωρίς το Χριστό.

Ο ύμνος που ψάλλεται κατά τη βάπτιση λέει: "Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε."  Στην αγία εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Χριστός κρατάει στην αγκαλιά του την Παναγία μητέρα Του, ως νήπιο, πράγμα που σημαίνει ότι μετά τον θάνατον το πνεύμα του ανθρώπου, χωρίζεται από το σώμα του, και δεν μένει γυμνό ούτε ο θάνατος του ανθρώπου είναι το τέλος της ζωής του, αλλά είναι η αρχή της καινούριας ζωής, τς αναγεννημένης εκ πνεύματος αγίου. 

Η απάντηση εις το μυστήριο του θανάτου είναι η πίστη εις το Πνεύμα το Κύριον το ζωοποιόν. Οι νεκροί ζουν και έχουν πλήρη διαύγεια. Ο Θεός δεν είναι Θεός νεκρών, αλλά ζώντων. 

mlvardospot.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...