Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ Ο ΜΙΜΗΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 Στην Ιαπωνία, γράφει ο Νίκος Καζαντζάκης, στο βιβλίο του "Ταξιδεύοντας Ιαπωνία-Κίνα", γίνονταν συναυλίες, στις οποίες δεν έλειπε τίποτε από αυτά που υπάρχουν στις συναυλίες, μουσικοί, μουσικά όργανα, ακροατές, τα πάντα, εκτός από τον ήχο. Ο ήχος ήταν νοερός, πράγμα που δε θα φανεί καθόλου παράξενο σ' αυτούς που προσεύχονται νοερά.

Εμείς, βέβαια, δεν ακολουθούμε την Άπω Ανατολή και δεν υπάρχει περίπτωση να μιμηθούμε τους Γιαπωνέζους. Αν και τα νέα παιδιά, που δεν μεγάλωσαν χριστιανικά, θα επιβάλλουν με το νόμο, να τελούνται ακολουθίες στους ναούς, εν σιωπή, όχι διότι ο κόσμος θα προσεύχεται νοερά, αλλά διότι δεν θα υπάρχει κόσμος και θα είναι περιττό ο κλήρος να ευλογεί το Θεό στους ναούς.
Αυτό σχεδόν το κατώρθωσαν οι δυτικοί, στους άδειους ναούς τους. Τώρα με την τηλεόραση και το σύμπλεγμα του μιμητισμού που δέρνει τους Έλληνες, θα εφαρμοστεί, χάρις στην τηλεόραση πολύ σύντομα και στην Ελλάδα.
Η διαπίστωση αυτή δεν είναι δική μου, αλλά του Ιωάννη Ρωμανίδη. Αν οι νέοι μας , κατά τον Ρωμανίδη, τον μεγαλύτερο σύγχρονο ορθόδοξο Θεολόγο δε διδάσκονται την Ορθοδοξία, η Ορθοδοξία θα μείνει μόνο στο όνομα και οι ορθόδοξοι θα γίνουν είδος σπάνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...