Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

 

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

‘Ολη η μέρα των αθλητών στο στίβο ανήκει

Φίλοι αθλητές, κάνατε μια επιλογή, τον αγώνα και όλη η μέρα σας ανήκει στο στίβο. Μ’ αρέσει η επιλογή σας. Και μένα μ’ αρέσει όλη η ζωή μου να ανήκει στην  άσκηση. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στην άσκηση και στη σχιζοφρένεια. Φυλάξτε την άσκηση απ΄ τη σχιζοφρένεια. Δεν αργεί να γίνει και  η άσκηση σχιζοφρένεια.

Να δώσεις στην άσκησή σου ανώτερο περιεχόμενο.  Όχι ανταγωνισμός που δημιουργεί ζήλεια και εχθρότητα.

Η ταινία-ύμνος στη φιλία «Ουζαλά» του Ακίρα Κουροσάβα,  αρχίζει με αυτό το τραγούδι:

«Πού ήσουν αητέ,

Με τις γκρίζες φτερούγες σου;

Ήμουν ψηλά στο γαλανό ουρανό,

Στα ήσυχα, ειρηνικά βουνά.»

Στην ταινία του ορθόδοξου Αντρέϊ Ταρκόφσκυ «Θυσία» βλέπουμε ένα παιδί να ποτίζει ένα ξερό δέντρο όπως έκανε και ένας ορθόδοξος μοναχός στο μοναστήρι.Τί σημαίνει άραγε να ποτίζεις ένα ξερό δέντρο, που ξέρεις πως δε θα ανθίσει ποτέ; Σημαίνει αυτό που λέει ο Ηράκλειτος, να ελπίζεις στο ανέλπιστο. Υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από αυτό , κάτι που μπορεί να βοηθήσει στις συνθήκες ανελευθερίας που ζουμε.Σημαίνει κάτι πιο πολύτιμο, κάτι που σε μας είναι η ουσία της ζωής μας. Σημαίνει την επικοινωνία, την ανθρώπινη ομιλία, ως το ουσιαστικό περιεχόμενο της ανθρώπινης ζωής, κάτι που λειπει από τις κοινωνίες όπου επικρατεί ο ωφελιμισμός. Η σκέψη του τι έχει κανείς να κερδισει. Στην Ορθόδοξη Παράδοση η ειλικρινής επικοινωνία είναι η ουσία της ανθρώπινης ζωής.

Ο αθλητής πρέπει και αυτό να το κάνει μέρος της άσκησής το.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...