Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΡΟΜΟΙ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου 

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΡΟΜΟΙ

Υπάρχουν τέσσερις δρόμοι μπροστά στον άνθρωπο, για να διαλέξει ποιόν θα πάρει. Δύο δρόμοι οδηγούν στη ζωή και δύο οδηγούν στο θάνατο.
Με βάση τη διάκριση ξέρουμε τί πιστεύουμε ότι είναι ο άνθρωπος, ένα ον προς ζωήν ή ένα ον προς θάνατον. Ένας Γερμανός ή Δανός φιλόσοφος, ο Χάϊντεγκεν πιστεύει ότι ο άνθρωπος είναι "ον προς θάνατον". Πιστεύει ότι ο προορισμός του είναι να πεθάνει. Δεν ξέρω τί ακριβώς εννοεί. Ένας άλλος φιλόσοφος, Έλληνας αρχαίος, ο Επίκουρος πιστεύει ότι ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο, αλλά δεν ενδιαφέρεται γι' αυτόν. Οι χριστιανοί πιστεύουμε το αντίθετο , ότι ο Θεός ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο.
Δεν σε μέλει, ότι χανόμαστε, είπαν οι Μαθητής του Κυρίου, στην τρικυμία. Ο Κύριος τους επέπληξε ως ολιγόπιστους.
Οι δρόμοι της ζωής είναι ο δρόμος του Θεού και ο δρόμος του πνεύματος του Θεού μέσα στον άνθρωπο, Είναι το λεγόμενο 'Πνευματικό θέλημα μέσα στον άνθρωπο. Αυτό το θέλημα ακολουθούμε οι χριστιανοί.
Τρίτος δρόμος είναι το "σωματικό θέλημα" που είναι εχθρός και διώκτης του πνευματικού θελήματος. Η σχέση αυτών των δύο θελημάτων ή φρονημάτων είναι σχέση διώκτη και διωκόμενου. Δεν έχουν αυτά τα δύο θελήματα πνευματική συγγένεια. Είναι εντελώς ξένα και αντίθετα. Το πνευματικό είναι του Θεού και το σωματικό είναι του εχθρού του Θεού, του σατανά.
Το σωματικό θέλημα, δεν είναι το σώμα, αλλά τα πάθη του σώματος. Και η φύση του σώματος υποφέρει από τα πάθη,. Τα πάθη δεν είναι εκ φύσεως, αλλά από κακή χρήση η οποία γίνεται με τη θέληση του σατανά. Είναι τα πάθη των σατανικών επιθυμιών και του δουλικού φόβου. Κανείς δεν θέλει να σύρεται σαν το δούλο ή σαν τα θηρία από τις σατανικές επιθυμίες και το δουλικό φόβο.
Τέταρτος δρόμος, τον οποίο κανένας δεν ακολουθεί με επίγνωση, αλλά από άγνοια και από αδυναμία, ειναι ο δρόμος του σατανά και του θανάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...