Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου


Μερικές φορές ξυπνώ στην ησυχία της νύχτας, ειρηνικός και αισιόδοξος και δε θέλω να κοιμηθώ σαν να έχω χορτάσει τον ύπνο μου. Αγαπώ την ησυχία της νύχτας. Χαίρομαι γιατί νιώθω ανάλαφρος και η αναπνοή μου είναι ελεύθερη και πλήρης. Η αναπνοή έχει άμεση σύνδεση με τις σκέψεις και τα αισθήματα. Γρήγορη αναπνοή, γρήγορες σκέψεις. Αργή αναπνοή αργές σκέψεις και αισθήματα. .
Ο Δαβίδ θεωρεί σπουδαία την ησυχία της νύχτας, ώστε το γράφει σε δύο από τους ψαλμούς του; Σηκώθηκα,λέει, από τον ύπνο ειρηνικός και αισιόδοξος, διότι ο Κύριος θα με βοηθήσει και θα με προστατεύσει, «εξηγέρθην ότι Κύριος αντιλήψεταί μου».ψαλμ. 3, 5. Κατά το μεσονύκτιο ξυπνούσα σηκωνόμουν από την κλίνην μου, δια να σε υμνήσω και να σε δοξάσω για τις δίκαιες κρίσεις σου, «Μεσονύκτιον εξεγειρόμην του εξομολογεισθαι σοι επί τα κρίματα της δικαιοσύνης σου». Ψαλμ. 118,62.

Η πλήρης αναπνοή εξηγεί την φρεσκάδα που νιώθεις έχοντας ξυπνήσει στο μέσον της νύχτας. Η ώρα αυτή είναι επίσης καλή για νοερή προσευχή. Έχει ησυχία και το μυαλό είναι καθαρό. Για να κάνω τη νοερά προσευχή πιο συγκεκριμένη, κάνω μερικές ελαφρές σωματικές ασκήσεις γυμνάζοντας τις κλειδώσεις των ποδιών και των χεριών. Προσφέρονται οι ασκήσεις αυτές γιατί τις κάνεις καθισμένος στο κρεβάτι ή και στην καρέκλα στριφογυρίζοντας χέρια και πόδια για να γυμνάσεις τις κλειδώσεις σου, επειδή στα σημεία αυτά δεν κυκλοφορεί το αίμα και συσσωρεύονται άλατα κ.ά.

Είναι και μια άσκηση για το άγχος, που σφίγγει τις κλειδώσεις. Με την γυμναστική οι κλειδώσεις λύνονται και γυρίζουν χωρίς προσπάθεια. Είναι ίσως η απαλή γυμναστική τη νύχτας μια καλή θεραπεία του άγχους.
Δεν αρκεί βέβαια να κάνεις γυμναστική μια φορά και να περιμένεις να δεις τις ευεργετικές της συνέπειες στην ψυχή και στο σώμα. Αν αγαπάς τη γυμναστική θα την κάνεις για πολύ καιρό και ίσως για ολόκληρη τη ζωή.

Είχα την εντύπωση ότι δεν είναι καλό να κάνεις άσκηση το βράδυ, για να έχεις καλό ύπνο. Αυτό όμως δεν ισχύει όταν πρόκειται για την απαλή άσκηση χαλάρωσης των σφιγμένων κλειδώσεων του σώματος. Είναι τόσο απαλή, που ευχαριστιέται και η ψυχή και το σώμα δεν κουράζεται.
Μου αρέσει!
Σχόλιο
Κοινοποίηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...