Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΑΚΑΡΠΗΣ ΣΥΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΣΜΕΝΟ ΗΘΙΚΟ;

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η άκαρπη συκή είναι σύμβολο της ύπαρξης χωρίς νόημα, σύμβολο του ανθρώπου που δεν ξέρει γιατί ζει. Που είναι βάρος της γης. Η άκαρπη συκή διαθέτει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για να κάνει καρπό, χώμα, ρίζες, κορμό, φύλλα κ.α. Τα έχει όλα κι όμως δεν κάνει καρπό ποτέ και γι΄αυτό κάποτε θα κοπεί και θα καεί. Δεν έχει νόημα να υπάρχει. Μπορεί το κάθε μέρος της να είναι εντάξει. Όλα μαζί όμως βρίσκονται σε αταξία. Δεν έχουν συνεργασία μεταξύ τους.
Το ίδιο και στον άνθρωπο με το πεσμένο ηθικό: δεν έχει καμιά οργανική έλλειψη. Τα όργανα του σώματος δεν έχουν καμιά αρρώστια. Ο συντονισμός τους δεν είναι καλός. Λείπει η χάρη που ενώνει όλα τα όργανα.
Για να είναι το ανοσοποιητικό σύστημα δυνατό, πρέπει να υπάρχει θέληση για τη ζωή. Στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως των ολοκληρωτικών καθεστώτων επιβίωναν αυτοί που είχαν κάποιο σκοπό στη ζωή τους, για τον οποίο ήθελαν να ζήσουν.
Στις ασθένειες στα νοσοκομεία οι ασθενείς, που έχουν ανθρώπους, που τους αγαπούν και τους περιμένουν να γίνουν καλά για να τους έχουν κοντά τους έχουν καλύτερη και γρηγορότερη βελτίωση της υγείας τους, από εκείνους που δεν έχουν κανέναν κανέναν.
Κάποιος πέθανε , ενώ όλες οι ιατρικές εξετάσεις ήταν πολύ καλές. Ρώτησε τους γιατρούς γιατί πεθαίνει και του είπαν, ότι θέλει να πεθάνει. Τα λόγια των γιατρών εννοούσαν με τρόπο κομψό, την πικρή αλήθεια, ότι αυτός δεν ήθελε να ζει, για διαφόρους λόγους, από τους οποίους ο σπουδαιότερος, ήταν ότι δεν είχε κανέναν.
Ο Ελληνο-Αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Ελία Καζάν, στην Αυτοβιογραφία του γράφει, πώς το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το Άγιο ΠΝεύμα μέσα στον άνθρωπο, όταν ο άνθρωπος θέλει να ζήσει και δεν απομακρύνεται από Αυτό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου "Παρακαλώ ουν υμάς, αδελφοί, διά των οικτιρμών του Θεού, παραστήσαι τα σώματα* υμών θυσίαν ζώσαν, αγίαν, ευά...