Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

  Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η πόλη και ο πολιτισμός, στην παράδοση του λαού μας είναι συνδεδεμένη με την Εκκλησία. Κανείς δε θέλει, να είναι εκτός της Εκκλησίας. Ο λαός μας βίωσε τα φριχτά βασανιστήρια των άγριων αλλοφύλων εκτός της Εκκλησίας. Μόνον η άγνοια του πολιτισμού μπορεί να δικαιολογήσει, να μένει κανείς εκτός της Εκκλησίας.
Όταν έρχονταν οι "γκορμπέτες" (οι εκτός της Εκκλησίας,) κατασκήνωναν μακριά απ΄ την κωμόπολη. Στους αγρούς. Με τα δεδομένα της πόλης και του πολιτισμού, θα λέγαμε ότι ο εκτός της Εκκλησίας άνθρωπος, ήταν ο άγριος, ο απολίτιστος.
Η λέξη "γκορμπέτης" είναι περσική. Προέρχεται από τη λέξη "γκόρμπο" που σημαίνει "κόσμος". Γκορμπέτη ονόμαζαν αυτόν που ήταν εκτός της Εκκλησίας, τον "κοσμικό", τον άνθρωπο του κόσμου τούτου.
Τα παιδιά δεν μπορούσαν να πάνε τόσο μακριά απ΄ την κωμόπολη. Ένιωθαν ότι ήταν αφύλακτα απ΄ τους ανθρώπους που ο πολιτισμός και η πόλη , τους έκανε να νιώθουν ασφαλείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ Πάντοτε την νέκρωσιν του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι περιφέροντες, ίνα και η ζωή του Ιησού εν τω ...