Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

ΠΩΣ ΦΕΥΓΕΙ ΜΙΑ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΑ;

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Πώς φεύγει μια στενοχώρια που θέλεις κάπου να την πεις, αλλά δεν υπάρχει κανείς να σε ακούσει; Το διήγημά του Άντων Τσέχωβ, «Σε ποιόν να πω τον πόνο μου», έχει ήρωά του έναν γέρο αμαξά, που ξενυχτάει μόνος έξω στο δρόμο, στην παγωμένη χειμωνιάτικη Μοσχοβίτικη νύχτα και δεν έχει σε ποιόν να πει τον πόνο του.
Ο καλός αμαξάς, πλησιάζει στο πρόσωπο του αλόγου του και του εξομολογείται τον πόνο που τον βασανίζει.
Η στενοχώρια φεύγει πράγματι με την εξομολόγηση, αναλόγως σε ποιόν γίνεται. Μπορεί να γίνει σ’ ένα δικό μας άνθρωπο ή ακόμα και σε ένα ζώο, όπως είναι το αγαπημένο άλογο του αμαξά του Τσέχωβ.
Σε μας τους ορθοδόξους πιστούς η εξομολόγηση γίνεται στον πνευματικό και όταν δεν βρίσκεται πνευματικός , γίνεται απ’ ευθείας στο Θεό, με το πνεύμα μας να μιλάει με το πνεύμα του Θεού, όπως γίνεται στην προσευχή.
Ο τρόπος αυτός είναι τόσο συνηθισμένος, όσο είναι και η αδιάλειπτη νοερά προσευχή, που δεν πάει ποτέ, μέρα νύχτα είτε είμαστε μόνοι είτε είμαστε με άλλους. Στη νοερά προσευχή το πνεύμα μας είναι σε συνεχή επαφή με το πνεύμα του Θεού.
Η νοερά προσευχή έχει πολλές λειτουργίες, εκτός από την εξομολόγηση, την αυτοεξέταση, την αίσθηση της παρουσίας του Θεού και την δέηση, στην οποία ζητάμε να μας διδάξει την οδό, που θα πορευτούμε. Η Ορθοδοξία ονομάζεται «νηπτική», επειδή ακριβώς ο πιστός ζει μπροστά στο Θεό. «Δι’ υπομονής τρέχομεν τον προκείμενον ημίν αγώνα, αφορώντες εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν», γράφει ο Απόστολος Παύλος στην κπρος Εβραίους επιστολή του.
Το ρήμα αφορώ, σημαίνει αναφέρομαι στο Θεό για το κάθετί, για να ξέρω ποια πράγματα έχουν την ευλογία Του. Έτσι ξέρουμε αν είναι ευλογημένο κάτι και συγκεκριμένα. Ρωτάμε τον Κύριό μας και Θεό μας έχουμε την ευλογία, να απωθούμε, να κατακρίνουμε, να καταλαλούμε; Αν δεν έχουμε την ευλογία, αρκεί, που μας άκουσε ο Θεός. Αυτή είναι μια νίκη κατά του διαβόλου, που μας ωθεί να κατακρίνουμε.
Ευχαριστούμε τον Ιησού που με τη δική του άκτιστη χάρη, δεν πέσαμε σε αμαρτία.
Μου αρέσει!
Σχόλιο
Κοινοποίηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...