Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Τι είναι εχθρός; Πώς μπορούμε να ορίσουμε τον εχθρό; Ο τελευταίος εχθρός που πρέπει να νικηθεί από τον άνθρωπο, λέει η Γραφή , είναι ο θάνατος. Πρέπει, λοιπόν, να γνωρίσουμε τον εχθρό, καθώς και τις μεθόδους του, για να τον πολεμήσουμε και να τον νικήσουμε.
Ο κατ’ εξοχήν εχθρός του ανθρωπίνου γένους είναι ο εχθρός του Θεού, αυτός που πολεμάει την πίστη του ανθρώπου στο Θεό, δηλαδή το φως της ζωής. Ο μεγαλύτερος εχθρός του φωτός είναι το σκοτάδι. Το σκοτάδι είναι η άρνηση του φωτός. Είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο του φωτός. Εμποδίζω το φως σημαίνει ότι βγάζω από μέσα μου το φως και δίνω τη θέση του φωτός στο σκοτάδι.
Όταν βγάζουμε από μέσα μας το Θεό, παραχωρούμε τη θέση του Θεού στον υπάνθρωπο. Η θέση του φωτός δεν μένει κενή, αλλά την καταλαμβάνει το σκοτάδι.
Τι σημαίνει η Εντολή «αγαπάτε τους εχθρούς σας»; Αγαπώ το σκοτάδι, δεν σημαίνει γίνομαι σκοτάδι; Ότι προσχωρώ στο σκοτάδι τη θέση που ανήκει στο φως και εφαρμόζω τις μεθόδους του σκότους εναντίον της πίστης του ανθρώπου στο Θεό;
Αγαπώ το σκοτάδι σημαίνει εμποδίζω το φως, αποφεύγω το φως και ζω στο σκοτάδι, όπως οι κατσαρίδες που επιζητούν το σκοτάδι. Αγαπώ το κακό δε σημαίνει γίνομαι κακός, αλλά σημαίνει ότι δεν μιμούμαι το κακό.
Η εντολή να στρέφουμε και το άλλο μάγουλο, σ’ αυτόν που μας χτυπάει στο ένα μάγουλο, δε σημαίνει γινόμαστε θύματα του κακού, αλλά σημαίνει δεν εφαρμόζουμε τις μεθόδους του κακού, διότι έτσι προσχωρούμε στο κακό, δηλαδή νικάει το κακό.
Είναι η αγάπη για τον εχθρό ανέφικτη; Ο Θεός δε ζητεί από εμάς, αυτό που δεν γίνεται. Πώς πρέπει να εννοήσουμε τα λόγια του Ιησού να αγαπάμε τους εχθρούς μας;
(ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ Πάντοτε την νέκρωσιν του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι περιφέροντες, ίνα και η ζωή του Ιησού εν τω ...