Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 Η πτώση του ανθρώπου σημαίνει τον "ξεπεσμό" του. . Ο άνθρωπος στην πτώση του  υποβαθμίζεται ως άνθρωπος . Ξεπέφτει από το βάθρο που τον έβαλε ο Θεός, προικίζοντας με το βασιλικό αξίωμα, να κυριαρχεί στα πάθη του. Αυτό μαρτυρεί η ενδόμυχη λαχτάρα του, να υπερβεί τον εαυτό του, νοσταλγώντας τις θεϊκές καταβολές του. Η ζωή του ανθρώπου χωρίς οδηγό το Χριστό είναι μάταιη. Κάθε φορά, που η Ευρώπη απομακρύνεται απ΄ το Θεό, σπαράσσεται από πολέμους που καταλήγουν σε μια «πολιτισμένη» ανθρωποφαγία.

Την εποχή του Ομήρου, ο θρίαμβος του ανθρώπου είναι η αρετή. Η λέξη «εορτή» προέρχεται από το ρήμα «αρεταίω». Γιορτάζω στον Όμηρο σημαίνει ζω ενάρετα. Στην ορθόδοξη παράδοση οι εορτές έχουν  θρησκευτικό περιεχόμενο. Η εορτή είναι κοινωνική εκδήλωση. Στα νησιά οι εορτάζοντες κερνούν τους περαστικούς. Ανοίγονται προς τους άλλους . Το σπίτι είναι φωτισμένο. Με ολάνοιχτες τις πόρτες και τα παράθυρα. Υπερβαίνουν τον ατομισμό και την ιδιοτέλεια.  Βγάλτε το κοινωνικό περιεχόμενο από τη γιορτή και θα μοιάζει σαν συνωμοτική συγκέντρωση.

Ο άνθρωπος υπάρχει για να είναι θεάνθρωπος. Ο βαθύτερος σκοπός ,  που του δίνει νόημα και περιεχόμενο είναι η υπέρβαση της ιδιοτέλειας και η θεανθρωποίηση της ζωής του. (Αγίου Ιουστίνου, Άνθρωπος και θεάνθρωπος). Η ζωή με κέντρο τον άνθρωπο (ουμανισμός) οδηγεί στον παραλογισμό. Παράδειγμα η ατομοκεντρική ζωή σε μια σύγχρονη πόλη. Δείτε πως είναι η κυκλοφορία στους δρόμους της: οι άνθρωποι κινούνται στους δρόμους και τα τροχοφόρα στα πεζοδρόμια.

Ο κοσμος μοιάζει με σπίτι που πήρε φωτιά, ,με τη βιασύνη και το άγχος, να σώσει κανείς τον εαυτό του, αδιαφορώντας για τους άλλους. « Να πεθανουν οι πολλοί, για να ζήσουν οι λίγοι». Δείτε τα μέτρα των κυβερνήσεων που χρησιμοποιούν το φόβο, για πολιτική χειραγώγηση.

mlvardospot.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ Πάντοτε την νέκρωσιν του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι περιφέροντες, ίνα και η ζωή του Ιησού εν τω ...