Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 Του Μόσχουι Λαγκουβάρδου

Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
"Κι αν ο αέρας φυσά/
δε μας δροσίζει.
Ο ίσκιος μένει στενός
κάτω από τα κυπαρίσια.
Γεώργιος Σεφέρης
Είναι δυνατόν ο λύκος και το φίδι να έχουν αγαθό σκοπό; Δεν είναι δυνατόν, γι' αυτό και κρύβονται.
Ο άνθρωπος όμως την εποχή αυτή, δεν κρύβεται. Γιατί άραγε; Ένας λόγος μπορεί να υπάρχει. Ο λόγος αυτός είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων δεν θέλουν να ζήσουν πια. Αλλά δεν ξέρουν και πως να πεθάνουν. Δεν εξηγείται πως στην Αμερική πείθεται ο κόσμος για να αυτοκτονήσει ομαδικά.
Ο Έλιοτ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου της ομαδικής αυτοκτονίας της ανθρωπότητας.
Πώς εξηγείται ότι υπάρχουν θρησκείες, που δογματίζουν την ανυπαρξία και προσεύχονται να μην υπάρξουν;. Το άκρον άωτον είναι ότι μαζί με τις θρησκείες αυτές προσεύχονται και "χριστιανοί",που θά 'πρεπε να πιστεύουν στην ύπαρξη και όχι στην ανυπαρξία!
Πώς έγινε και ο κόσμος έφθασε σ' αυτήν την έσχατη πλάνη, να κινδυνεύει να βάλει τέρμα στη ζωή του; Ένα παράδειγμα, που δείχνει την περιφρόνηση στη ζωή του ανθρώπου είναι η "αποικιοκρατία".
Θα έφθανε ποτέ ο κόσμος στο χείλος του γκρεμού, αν η αποικιοκρατία των κρατών που τώρα ζουν εν αφθονία αγαθών, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος μαστίζεται από την υλική και πνευματική πείνα; Αν οι αποικιοκράτες βοηθούσαν τους φτωχούς λαούς της γης να αναπτύξουν τον πολιτισμό τους, αντί να τους αρπάξουν το πνεύμα τους και τον πλούτο τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...