Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Ο ΥΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Να φοβάσαι την λατρεία του απολύτου, την απολυταρχία, επειδή καταστρέφει τη ζωή. Δείτε τη λατρεία του απολύτου στην ύλη, για να συνειδητοποιήσετε που οδηγεί. Στη φύση, οδηγεί στην υπερβολή. Η γκουστέρα γίνεται κροκόδειλος. Η γάτα γίνεται τίγρις. Το φίδι γίνεται βόας. Στην κοινωνική ζωή, ο πλούσιος γίνεται ιδιοκτήτης διακοσίων τραπεζών. Στους φυσικούς νόμους, στη θερμότητα π.χ. διασπά το άτομο και καταστρέφει τη ζωή στον πλανήτη με τη ραδιενέργεια. Στην πολιτική επιδιώκει να αλλάξει τον κόσμο, χωρίς να αλλάξει η ίδια.Γίνεται εμπόριο των όπλων και των ναρκωτικών. Στην ψυχολογία γίνεται αυτούπνωση. Στη φιλοσοφία γίνεται υλισμός . κ.ο.κ.
Στην Ορθοδοξία η υπερβολή είναι αμαρτία. Η υπερβολή δεν γνωρίζει τον εαυτό της και δεν έχει όριο. Είναι μια θερμομηχανή με χαλασμένο θερμοστάτη, που οδηγεί στην αυτοκαταστροφή. Οι πολιτικοί μας παρηγορούν ότι έχουμε δημοκρατία. Αλλά η δημοκρατία μας δεν έχει όρια στον πλούτο και στη φτώχεια και στην πραγματικοτητα είναι θερμομηχανή με χαλασμένο θερμοστάτη.
Η ύλη δεν έχει πνεύμα και δεν γνωρίζει τον εαυτό της. Είναι στραμμένη αποκλειστικά προς τα έξω. Η ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία διδάσκει να στρέφουμε το νου προς τα μέσα: «Είσω πέμπειν τον νουν», «νους στραμμένος προς τα έξω θηριώδης ή δαιμονιώδης». Με την νοερά προσευχή στέλνουμε το νου προς τα μέσα.
Σήμερα όπως και πάντα γίνονται πόλεμοι με διάφορες αφορμές, όπως π.χ. η οικονομία. Αλλά δεν διώκεται η οικονομία. Η οικονομία είναι στάχτη στα μάτια. Δε θέλουν τα χρήματα αυτοί που αρχίζουν και τελειώνουν τους πολέμους. Θέλουν την υποταγή. Σήμερα και πάντα διώκεται η Ορθοδοξία. Ει εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσι, είπε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...