Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

ΠΕΡΙ ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Στη Λάρισα υπήρχε οδός με την υβριστική ονομασία των Τούρκων "οδός Σκυλοσόφου". Η δημοτική αρχή εκείνης της εποχής αγνοώντας ότι το όνομα "Σκυλόσοφος| ήταν ύβρις των Τούρκων εναντίον φιλοσόφου επισκόπου Λαρίσης, έδωσε σε οδό της πόλεως Λαρίσης το υβριστικό αυτό όνομα . Τελευταία άλλαξε η υβριστική ονομασία της οδού στο ορθό "Οδός φιλοσόφου Μητροπολίτου".
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει στην βυζαντινή εικόνα του Αγίου Χριστοφόρου η οποία εικονίζει τον άγιο με μορφή σκύλου! Ο άγιος Χριστόφορος ήταν άσχημος και ο απλοϊκός αγιογράφος για να αποδώσει με πειστικό τρόπο, τον ζωγράφισε με πρόσωπο σκύλου.
Εκτός κι αν δεν ήξερε τί έκανε και αγιοποίησε ένα σκύλο, πράγμα που δεν το πιστεύω. Απλώς ο αγιογράφος υπήρξε ένας υπερρεαλιστής της εποχής του.
Ο διάσημος ζωγράφος Πικασό, ζωγράφιζε γυναίκες με κεφάλι ψαριού, ως υπερρεαλιστής, όχι επειδή πίστευε ότι υπάρχουν ανθρώπινα πλάσματα με κεφάλι ψαριού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...