Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

ΠΕΡΙ ΚΟΛΑΣΕΩΝ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η Κόλαση στον ουρανό είναι περίπου όπως είναι εδώ στη γη: Στις φτωχές χώρες η Κόλαση δεν έχει εξελιχθεί ακόμα. Τα εργαλεία είναι πρωτόγονα. Ακόμα χρησιμοποιούν το βούρδουλα και τον αραμπά. Τα μαρτύρια δεν είναι τόσο οργανωμένα. Όλο και κάποια τσουγκράνι και ψαλίδι δε θα είναι στη θέση του.
Πολλοί προτιμούν να γινουν στωικοί και κυνικοί φιλόσοφοι και να ζουν στη φτώχεια. Ο κυνικός Διογένης ζούσε στην επαιτεία κι αυτός και η γυναίκα του. Ο στωϊκός Κράτης ήταν πάμπλουτος και φούνταρε το χρυσάφι του στη θάλασσα, ζώντας την υπόλοιπη ζωή του στη φτώχεια και στη στέρηση. Θυμάστε την απάντηση του Διογένη στο Μεγαλέξανδρο, ότι δε χρειάζεται τίποτε ή τον Απόστολο Παύλο, που έλεγε δεν έχω τίποτε και τα πάντα κατέχω.
Το ίδιο κι οι μοναχοί προτιμούν να ζουν φτωχά. Αν έχουν τροφή και σκεπάσματα αρκούνται σ' αυτά. Οι μοναχοί ζουν με την χειρωνακτική εργασία και την προσευχή και αποφεύγουν τις ¨ευκολίες" , το αντίθετο με εμάς τους λαϊκούς των πολιτισμένων χωρών, που ανταγωνιζόμαστε ο ένας με τον άλλον, για το ποιός θα απολαύσει τις μεγαλύτερες "ευκολίες'.
Εγώ, λέει ο ποιητής Ρόμπερτ Λαξ, θα παρακαλέσω το Θεό, να με στείλει σε καμιά φτωχική Κόλαση. Οπωσδήποτε όχι στη Γερμανική!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...