Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

ΠΕΡΙ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΠΕΡΙ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ

 Ίσως λόγω κλίματος, μπήκαμε επί τέλους στο καλοκαίρι¸ δεν μας απασχολούν τόσο οι φόβοι, αφού τους διαδέχθηκαν οι επιθυμίες.  Αλλά κι αυτές είναι  ταλαιπωρία της ψυχής , ακόμα κι όταν είναι καλές.  Όσο περισσότερες επιθυμίες έχουμε τόσο χειρότερα. Ο Ιησούς παρατήρησε τη Μάρθα, για την πολυπραγμοσύνη της. Ευτυχώς υπάρχουν  τρόποι  να μην ενοχλούμαστε από τις επιθυμίες.

 Ο συγγραφέας του βιβλίου Ανατομία της Μελαγχολίας, ως αντίδοτο στις επιθυμίες  παραθέτει το παράδειγμα των στωικών. Οι Στωικοί φιλόσοφοι έδιναν σημασία στην καλή διάθεση. Ο Αίσωπος ακολουθούσε σίγουρα τους Στωϊκούς. Όταν ο Ξάνθος τον κατηγόρησε ότι είναι άεργος, απάντησε ότι ποτέ δεν ένιωσε τόσο ακαμάτης, όσο κάνοντας παρέα μαζί του. Κατά τη στωική φιλοσοφία, ο άνθρωπος μαζεύει πράγματα, ώσπου να γίνει ικανός να τα πετάξει.

Από την προσωπική μας εμπειρία γνωρίζουμε ότι ακόμα και οι καλές επιθυμίες και προσδοκίες προκαλούν ανησυχία. Όσοι έχουν τάση στην μελαγχολία πρέπει να είναι φειδωλοί ως προς τις επιθυμίες τους.

Ένας καλός τρόπος, να μη μας απασχολεί η επιθυμία είναι να την εμπιστευθούμε στο Θεό.  

mlvardospot.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ Πάντοτε την νέκρωσιν του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι περιφέροντες, ίνα και η ζωή του Ιησού εν τω ...